KRP tutkii jättimäistä rikosvyyhtiä – Öljykauppayhtiön konkurssin jäljiltä 25 miljoonan euron vahingot

Keskusrikospoliisi tutkii jättimäistä talousrikosvyyhtiä, jossa on epäiltynä kansainvälistä öljykauppaa tehneen suomalaisen GT Trading Finlandin (GTF) entinen johto. Yritys asetettiin konkurssiin vuonna 2013.

MTV Uutisten tietojen mukaan KRP epäilee, että yrityksen ex-johto on siirtänyt perusteettomasti läheisyhtiöille tai ulkomaille velkojien ulottumattomiin jopa kymmeniä miljoonia euroja vuosina 2009-2013. Suurimpiin velkojiin kuuluvat verottaja ja Huoltovarmuuskeskus.

KRP:n rikostarkastaja Erkki Rossi vahvistaa GTF-esitutkinnan.

– Epäilyt koskevat törkeää velallisen erärehellisyyttä, törkeää kirjanpitorikosta ja muutamia törkeitä petoksia. Vahingot ovat noin 25 miljoonaa euroa, Rossi sanoo MTV Uutisille.

"Euroakaan ei ole hävinnyt"

Velallisen rikoksista epäillään GT Trading Finlandin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminutta Ilkka Kokkoa ja kolmea muuta henkilöä yrityksen entisestä johdosta. Kokkoa epäillään lisäksi törkeistä petoksista.

Kokko ja muut epäillyt ovat kiistäneet rikokset. Epäillyillä ei ole rikollista taustaa.

– On ihmeellistä, miten Suomessa kaikesta voidaan epäillä. En ole tehnyt mitään väärää tahallisesti, Kokko sanoo MTV Uutisille.

Kokon mukaan totuus tulee ilmi, kun tutkinta valmistuu. Hän kiistää jyrkästi myös sen, että yhtiöstä olisi siirretty varoja ulkomaille.

– Ei pidä paikkansa. Euroakaan ei ole hävinnyt GTF:n pesästä mihinkään suuntaan, Kokko toteaa.

Kaksi tutkintapyyntöä

KRP on tutkinut talousrikosvyyhtiä jo vuosien ajan.

Alunperin Huoltovarmuuskeskus teki joulukuussa 2012 GT Trading Finlandin toimista tutkintapyynnön poliisille.

Huoltovarmuuskeskus oli myynyt keväällä 2012 polttoöljyä ylivelkaantunelle GTF:lle, joka jätti noin 15 miljoonan euron laskun maksamatta. Valtiota uhkaavat myynnistä suurtappiot, sillä Huoltovarmuuskeskuksen saatavat ovat nyt nousseet jo noin 17 miljoonaan euroon.

Konkurssiin asettamisen jälkeen GT Trading Finlandiin tehtiin eritystarkastus ja maaliskuussa 2014 konkurssipesä teki asiassa tutkintapyynnön.

GTF:n epäilty rikoskokonaisuus siirrettiin Helsingin poliisilta keskusrikospoliisille. 

– Eritystarkastuksessa ja pesänhoitajien selvityksessä kävi ilmi, että GTF:n kirjanpidossa ja intressiyhtiöiden välisissä varojen siirroissa oli paljon epäselvyyksiä. Pesänhoitajien arvion mukaan näistä toimista aiheutuivat konkurssiyritykselle yli 20 miljoonan euron vahingot, asianajaja Sami Uoti sanoo.

Uotin mukaan konkurssipesä pitää intressiyhtiöinä GT Tradingia ja GT Retailia.

Liikevaihto kasvoi nopeasti

GTF:n öljynvälitys- ja muussa bisneksessä liikkuivat suuret rahat. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2012 noussut huimasti. Kun liikevaihto vuonna 2011 oli ollut 34 miljoonaa, se pomppasi seuraavana vuonna 170 miljoonaan euroon. 

GTF joko osti öljyä ulkomailta ja toi sitä Suomeen tai osti sitä täältä ja vei ulkomaille lähinnä Euroopan alueelle.

KRP on tutkinnassa tehnyt mm. pankkitiedusteluja epäiltyjen siirrettyjen varojen jäljittämiseksi. Selvitystyö on edelleen kesken ja joitain kuulusteluja on vielä tekemättä. 

Esitutkinnan on määrä valmistua loppulausunnoille maaliskuussa ja syyteharkintaan loppukevään aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja