Isä ja poika -kaksikko sai kiinteistökikkailulla vankeustuomiot – syytteet Venäjän valtioon kohdistuneesta miljoonapetoksesta kaatuivat

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet petoksesta Venäjän kiinteistövaihtoja Suomessa koskevassa jutussa. Sen sijaan oikeus näki rikollisena sen, kuinka espoolaisyhtiö kikkaili kiinteistöt alihintaan toiselle samojen omistajien hallinnoimalle yhtiölle.

Venäjä vaihtoi 2010-luvun alussa useissa kaupungissa sijainneet hyväkuntoiset asunto- toimisto- ja muut kiinteistöt 9 miljoonan arvoiseen liikekiinteistöön Helsingin Lauttasaaressa. Vaihdossa Venäjä antoi muun muassa kiinteistöjä, jotka se oli saanut Saksalta sotakorvauksena.

Espoolaisyhtiö möi Venäjältä tulleet kiinteistöt läheisyhtiölleen, joka puolestaan kauppasi ne yli 14,5 miljoonan euron markkinahintaan.

Jutun päätekijänä on tuomittu aiemmmin Venäjällä maan kiinteistöjä hallinnoineen FGUP:n pääjohtaja, joka tunnusti syyllistyneensä rikoksiin. Hänet on myös tuomittu 14,5 miljoonan vahingonkorvauksiin itärajan toisella puolella korkeinta oikeutta myöten.

Kiinteistökikkailu toiseen yhtiöön toi tuomiota

Helsingin käräjillä oli syytteessä yhteensä viisi ihmistä, joita syytettiin Venäjällä tuomitun kiinteistöpomon tekijäkumppaneiksi. Syytettyinä olivat espoolaisyhtiön johtaja ja hänen poikansa, kiinteistöistä hinta-arvion tehnyt mies, syyttäjän mukaan pääjohtajan yhteyshenkilönä Suomessa toiminut mies ja kiinteistökaupan valmisteluun ja toteuttamiseen pääjohtajan valtuuttamana syyttäjän mukaan toiminut mies.

Oikeus hylkäsi syytteet petoksesta, mutta näki kiinteistökikkailun isän ja pojan kahden yhtiön välillä rikollisena.

Espoolaisyhtiö siirsi oikeuden mukaan alihintaan ostetun omaisuuden niin ikään alihintaan toiselle isän ja pojan hallinnoimalle yhtiölle. Tarkoituksena oli siirtää rahaa velkojien ulottumattomiin.

Kiinteistömuklauksen jälkeen espoolaisyhtiö ajautui maksukyvyttömäksi.

Käräjäoikeus langetti toimitusjohtaja Keijo Kalervo Tapiovaaralle 2 vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja tämän pojalle Keijo Mikael Tapiovaaralle 2 vuoden ja 6 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen törkeästä vellallisen epärehellisyydestä. Oikeuden mukaan poika käytti sekä espoolaisyhtiössä että isän toisessa yhtiössä tosiasiallista määräysvaltaa.

Asiamiehelle syyte törkeästä rahanpesusta

Petossyytteen kaatumisesta huolimatta oikeus tuomitsi myös Venäjän federaation kiinteistöyhtiön asiamiehen törkeästä rahanpesusta. Vuonna 2012 asiamies oli saanut 430  000 euron arvosta varoja.

Oikeuden mukaan miehen täytyi ymmärtää, että rahat olivat rikoksella hankittuja.

Lue myös:

    Uusimmat