Kritisoitu EM-kisaformaatti jäämässä yhteen kertaan – Uefan puheenjohtaja myöntää virheen: "Minä en sitä enää tue"

Jalkapallon EM-kisojen jakaminen ympäri Eurooppaa ei toteudu uudelleen, jos se on kiinni jalkapalloliitto Uefan nykyisestä puheenjohtajasta Aleksander Ceferinistä.

Uefa teki silloisen puheenjohtajansa Michel Platinin johdolla vuonna 2012 päätöksen kisojen jakamisesta maanosan eri kolkkiin sen sijaan, että kisat järjestettäisiin tuttuun tyyliin yhdessä tai korkeintaan kahdessa isäntämaassa.

Päätöstä perusteltiin EM-kisojen 60-vuotisjuhlilla. Otteluita isännöimään valittiin alun perin kaikkiaan 13 stadionia ympäri Eurooppaa. Koronapandemia laittoi kuitenkin matkustusrajoitusten takia asiat uusiksi, ja lopulta Uefa päätyi 11 kisakaupunkiin.

Formaatti on herättänyt runsaasti kritiikkiä esimerkiksi siitä, että Englanti sai pelata kaikki lohkovaiheen ottelunsa sekä välierät ja loppuottelun kotikentällään Lontoossa. Myös pitkät matkustukset, kaukaisimmillaan Azerbaidzhanin Bakuun asti, ovat herättäneet vastalauseita.

Vuonna 2016 Uefan puheenjohtajaksi valittu slovenialainen Aleksander Ceferin on nyt tehnyt irtioton edeltäjänsä Platinin ajamista päätöksistä.

– Minä en sitä enää tue, Ceferin totesi perjantaina BBC:n haastattelussa.

– Se on liian haastava, eikä myöskään ole aivan oikein, että jotkut joukkueet matkustavat yli 10 000 kilometriä ja toiset 1 000 kilometriä, puheenjohtaja jatkoi.

Matkustusrajoitusten takia monien maiden kannattajia ei päässyt paikalle esimerkiksi Lontoossa pelattuihin otteluihin. Samoin joissakin tapauksissa fanien piti matkustaa Roomasta seuraavaan otteluun Bakuun vain parissa päivässä.

Esimerkiksi Wales pelasi ensin kaksi ottelua Bakussa, lensi sitten Roomaan viimeiseen lohkovaiheen peliinsä, ja sieltä lopulta Amsterdamiin neljännesvälierään.

– Se (kisojen laaja jakaminen) on ideana mielenkiintoinen, mutta en usko, että teemme sitä uudelleen, Ceferin pohti.

Vuoden 2024 EM-kisat pelataan Saksassa, jossa otteluita pelataan kymmenellä eri stadionilla.

Lue myös:

    Uusimmat