Kristen Stewart avoimena Twilight-saagasta: "Se on niin homoelokuva"

Kristen Stewart muistelee Twilight-elokuvia hyvällä ja on löytänyt niistä vuosien saatossa itsekin uusia ulottuvuuksia.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Kristen Stewart, 33,nousi kansainväliseen julkisuuteen vuonna 2008 tultuaan tunnetuksi Twilight-elokuvien Bella Swanina. Tuohon aikaan Stewart oli itse 18-vuotias. 

Vuosien saatossa näyttelijä on itse reflektoinut eri tavoin läpimurtorooliaan sekä Twilight-saagaa kokonaisuutena. Hiljattain Varietylle  antamassaan haastattelussa Stewart arvioi elokuvissa olleen hyvin "goottimainen sekä homoseksuaalinen taipumus". 

– Se on niin homoelokuva, Stewart arvioi. 

 – Tarkoitan, että nämä ovat mormoninaisen kirjoittamia kirjoja. Niissä on kyse sorrosta ja siitä, että haluaa sen, mikä tuhoaa sinut. Se on hyvin goottimaista, homoseksuaalista kallistumaa, mitä rakastan. 

Twilight-elokuvissa nuori Bella Swan muuttaa isänsä luokse Forksin pikkukaupunkiin, jossa tapaa mystisen ja kiehtovan, samaa koulua käyvän Edwardin, jota näyttelee elokuvissa Robert Pattinson. Myöhemmin paljastuu, että Edward onkin vampyyri, ja kaksikko rakastuu toisiinsa kielloista ja uhkakuvista huolimatta. Myöhemmin kuvioon tulee mukaan myös Jacob (Taylor Lautner), joka niin ikää kiehtoo Bellaa, mutta paljastuu puolestaan myöhemmin vampyyrien inhoamaksi ihmissudeksi. 

Kolmikon välille syntyy elokuvissa siis jonkinasteinen kolmiodraama, vaikka Bella ja Edward seurustelevat keskenään virallisesti, eikä Bellan ja Taylorin välillä varsinaisesti tapahdu mitään romanttista, vaikka Bellan nähdäänkin kamppailevan ristiriitaisten tunteidensa kanssa vampyyrin ja ihmissuden välillä. 

Vaikka elokuvissa nähtävät suhteet ovat valkokankaalla heteronormatiivisia, kertoo Stewart miettineensä jälkikäteen niissä olleen myös aspekteja muista seksuaalisuuksista. 

– Tajuan sen vasta nyt. En usko sen välttämättä alkaneen niin, mutta luulen ylipäätään sen, että minä olin lainkaan siinä mukana, vaikuttaneen siihen.

Stewart on kertonut julkisuudessa painiskelleensa nuorempana itse oman seksuaalisuutensa kanssa, kunnes ymmärsi olevansa biseksuaali. Näyttelijä on puhunut aiheesta avoimesti tultuaan julki sen kanssa muutamia vuosia sitten ja kertonut kokeneensa aikoinaan valtavia paineita siitä, että hänen olisi tavallaan "valittava puolensa". Stewart on kertonut iloitsevansa valtavasti siitä, ettei nuorempien Hollywood-tulokkaiden tarvitse välttämättä käydä läpi vastaavaa. 

– Se, ettei enää tarvitse tehdä niin, on paljon totuudenmukaisempaa, Stewart totesi vuonna 2019 antamassaan haastattelussa Accosiated Pressille

Vuosina 2009-2013 Stewart seurusteli Twilight-vastanäyttelijänsä Robert Pattinsonin kanssa. Nykyään Stewart on kihloissa käsikirjoittaja-näyttelijä Dylan Meyerin kanssa. 

Twilight-elokuvia julkaistiin yhteensä viisi vuosina 2008-2012.

Lue myös:

    Uusimmat