Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Kristallipuolue kannattaa vaihtoehtohoitoja ja kieltää koronan: "On etukäteen päätetty, että pandemia laitetaan pystyyn"

5:58
MTV vaaliteltalla: Tällainen on ilon, totuuden ja rakkauden voimaan uskova puolue

Kristallipuolue on mukana vaaleissa ensimmäistä kertaa. Elämän henkistä puolta korostava puolue on saanut huomiota etenkin koronaa kieltävillä ja rokotevastaisilla teeseillään. Tutkija kuvaa puolueen agendaa yhdistelmäksi salaliittodisinformaatiota ja kansallista populismia.

Katso MTV:n kuntavaalien tulospalvelusta, mikä oli oma ehdokkaasi, puolueesi tai kuntasi lopullinen tilanne!

MTV Uutiset Livessä jatketaan kuntavaalien jälkipyykillä osoitteissa mtv.fi ja mtvuutiset.fi.

MTV.fi:stä voit katsoa kaikki vaalilähetykset myös jälkikäteen.

Kristallipuolue keräsi tänä keväänä 5000 kannatusääntä ja on nyt ensimmäistä kertaa mukana kuntavaaleissa. 

MTV Uutiset julkaisee jutun puolueesta, sillä se on saanut runsasta huomiota poikkeuksellisilla lausunnoillaan. Yhteensä vaaleissa on mukana 13 pienpuoluetta, jotka kaikki löydät listattuna jutun lopusta.  

Kristallipuolueen tärkeimmät teesit

Kristallipuolueella on kolme kantavaa teemaa: ilo, totuus ja rakkaus. Nämä arvot näkyvät puheenjohtaja Juho Lyytikäisen mukaan kaikessa, mitä puolue tekee. 

Puolueen tärkeimmäksi teesiksi puheenjohtaja Lyytikäinen nimeää elämän henkisen pohjan. Muita tärkeitä teesejä ovat luontaisten hoitojen lisääminen, kaivoslain uudistaminen sekä talousjärjestelmän kokonaisvaltainen uudistaminen. Nykyistä talousjärjestelmää Lyytikäinen kuvailee pyramidihuijaukseksi. 

Lisäksi puolue kannattaa Euroopan Unionista eroamista ja omaa valuuttaa.  

Yhteensä teesejä löytyy puolueen ohjelmasta tällä hetkellä 13 ja puheenjohtajan mukaan ne tulevat todennäköisesti lisääntymään. 

Koronaan ei uskota, eikä rokotteeseen

Kristallipuolue ei usko koronaviruspandemiaan. 

– Meillä on täällä jokin influenssa tai flunssa, mikä on joka vuosi olemassa. Jos sen haluaa nimetä koronavirukseksi, sen saa nimetä. 

– Minä ainakin kuvittelen pandemian niin, että lähipiiristä olisi kuollut paljon henkilöitä siihen ja näkisin ihmisiä kaatuvan täällä ympärilläni, mutta missään ei näy mitään hätää, Lyytikäinen perustelee.

Puolueen kanta, tai tarkemmin sanottuna suositus koronarokotteisiin on "ehdoton ei". Koronarokotteen lisäksi puolue suhtautuu kriittisesti Suomen rokotejärjestelmään yleisesti. 

Suhtautuminen virukseen näkyy ehdokkaiden kampanjoinnissa: Helsingin Narinkkatorilla pidettävässä kampanjatilaisuudessa ei käytetä maskeja ja ihmisiä halaillaan. 

Lyytikäinen nojaa koronakannassaan "oikeisiin asiantuntijoihin". Puolueen seuraamien henkilöiden mukaan maskeilla on vain kosmeettinen hyöty eikä rokotteita ole testattu tarpeeksi. 

– Käytännössä WHO saa julistaa koska tahansa pandemian, silloin kun sen sponsorit niin päättävät. 

Lyytikäinen nostaa esiin ulkomaalaisen median artikkelin, jossa olisi kerrottu Microsoft-miljardööri Bill Gatesin olevan maailman vaikutusvaltaisin lääkäri.  

– Bill Gates ei ole lääkäri, mutta hän käyttää lehden mukaan WHO:ssa diktaattorin valta-asemaa. Gatesilla on valtava intressi rokotebisnekseen, hän käärii siellä yhtiöineen valtavia voittoja. Tämä on suuri, täynnä lonkeroita oleva kytkös.  

– Koemme, että on etukäteen päätetty, että tällainen pandemia laitetaan pystyyn, Kristallipuolueen puheenjohtaja Juho Lyytikäinen sanoo.

"Kaikki on energiaa" 

Kristallipuolue ei koe länsimaalaisen lääketieteen olevan riittävä apu ihmisten ongelmiin. 

Lyytikäisen mielestä nykyaikainen länsimaalainen lääketiede tukahduttaa oireita niiden kokonaisvaltaisen hoitamisen sijaan.  

– Monet kemiallisista lääkkeistä pohjautuvat luontaisiin, vaikka kasveihin, mutta kun luontaisia lääkkeitä ei pysty patentoimaan, niillä on vaikea tehdä rahaa.  

Puolue kannattaa esimerkiksi homeopatiaa ja energiahoitoja. 

– Kaikki on energiaa. Kannatamme energiahoitoja ja itsekin niitä teen.  

Lisäksi Lyytikäinen korostaa hyvinvoinnissa puhtaan ja luonnollisen ruokavalion tärkeyttä.  

Mutta mihin vaihtoehtohoitoja voidaan käyttää, meneekö raja joidenkin sairauksien kohdalla, esimerkiksi syövässä? 

– Totta kai voidaan käyttää syöpähoidossa myös. Kyllähän esimerkiksi kannabis on syöpälääkkeenä todella vahva, Lyytikäinen vastaa. 

Lyytikäinen kertoo lukeneensa monia parantumistarinoita henkilöistä, jotka ovat selvinneet syövästä kannabiksen avulla silloin, kun "moderni lääketiede on jo nostanut kädet pystyyn". 

Kristallipuolue sanoo myös, että "terveydenhoitokuluissa voitaisiin säästää, mikäli oirekeskeisyydestä siirrytään potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon".  

Lyytikäisen arvion mukaan kyseessä voisi olla miljardin luokan säästösumma. 

– Lääkebisnes on osakeyhtiöpohjaista ja osakeyhtiöiden tärkein tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, hän perustelee lukua. 

– Terve ihminen ei tuota mitään rahaa ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sairauksia ylläpidetään, puheenjohtaja jatkaa.

Julkisuudesta tuttuja ehdokkaita 

Yksi puolueen ehdokkaista on julkisuudesta tunnettu somevaikuttaja Maria Nordin, joka on myös muusikko Reino Nordinin vaimo. 

Maria Nordin on ollut esillä julkisuudessa sellaisten hyvinvointivalmennusten ja vaihtoehtohoitojen myymisestä, jotka eivät perustu länsimaalaiseen lääketieteeseen tai lupaa oireiden parantumista. Nordin on saanut toiminnastaan uhkasakon Tukesilta. 

Viimeisimmässä kohussa Nordin otti Facebookissa kantaa kesäteatterin esittämään Uppo-Nalle-näytelmään, jossa nalle saa rokotteen. 

– Itse aina sensuroin lastenkirjat, joissa on mitään lääketieteeseen liittyvää. Minun versiossa mennään äidin syliin lepäämään ja parantumaan – ei lääkäriin tai neuvolaan, Nordin kirjoitti Facebook-päivityksessään. 

Lopulta kesäteatteri poisti näytelmästään rokotuskohdan saamiensa uhkailujen vuoksi. 

Puoleen puheenjohtajan mukaan Nordinin rokotevastaiset kommentit eivät ole ristiriidassa puolueen linjan kanssa. 

– En minäkään haluaisi rokotteita markkinoida lapsilleni. Olen kertonut heille oman totuuteni näistä asioista.  

Lyytikäisen mukaan kohtauksessa oli kyse propagandasta ja on hyvä, että se poistettiin. 

– Maria puhui vain, että se on järkyttävää. Minun mielestäni se on törkeää. 

Lyytikäinen kokee, että Nordin on joutunut maalittamisen kohteeksi. Hänen mukaansa myös media on osallistunut asiaan. 

Koronatestistä kieltäytynyt saa puolueen tuen 

Puolueen listoilta löytyy Iisalmesta henkilö, jota epäiltiin muiden altistamisesta koronalle, mutta hän ei suostunut menemään koronatestiin. Lopulta poliisit hakivat hänet kotoaan.  

Tapaus sai runsaasti huomiota, koska se oli tiettävästi ensimmäinen Suomessa, jossa viranomainen julkaisi koronalle toisia ihmisiä mahdollisesti altistaneen tiedot ja kuvan.  

Myös MTV Uutiset julkaisi tuolloin henkilön nimen ja kuvan mahdollisten altistuneiden kartoittamiseksi. Ne poistettiin sen jälkeen, kun viranomainen kertoi saaneensa tapauksesta riittävästi tietoa. 

Lyytikäinen kuvailee asiaa törkeäksi ja kertoo, että viranomaisten toiminnasta on tehty rikosilmoitus. Lyytikäisen mukaan esteenä koronatestille on ehdokkaan harvinainen sairaus.

– Tämä oli todella suuri henkilökohtaisen vaaran tuottaminen häntä kohtaan. 

– Todellakin puolueena seisomme hänen takanaan tässä. 

Hihhulipuolueen maine ei pidä paikkansa 

Helsingissä ehdokkaana olevan Juha Neuvonen lähti mukaan puolueen toimintaan, sillä hän uskoo Kristallipuolueen olevan ensimmäinen puolue, joka on aidosti kiinnostunut yksilöistä ja ruohonjuuritason vaikuttamisesta. 

Neuvonen jakaa puolueen näkemyksen siitä, että koronavirus ei ole todellinen uhka.  

– Sen varjolla haetaan jotain muuta, kun mitä on annettu ymmärtää. 

Narahari Prem Freeman on ehdokaskollegansa kanssa samoilla linjoilla koronaviruksesta.  

Myöskään kolmas ehdokas Miila Kallinen ei usko koronavirukseen siinä muodossa, kuin yleinen käsitys on. 

Julkisessa keskustelussa Kristallipuoluetta on leimattu hihhulipuolueeksi. 

– Ehdottomasti en kuulu mihinkään hihhulipuolueeseen. En koe itseäni hipiksi, hörhöksi tai miksikään vastaavaksi, Neuvonen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.  

Freeman kertoo kysyneensä ystävältään hihhuli-sanan merkitystä. 

– Hän sanoi, että hihhuli on lempinimi henkiselle ihmiselle, niin minulle se on ainakin hyvä nimi. 

Kallinen kiistää myös väitteen hihhulipuolueesta. 

– Me olemme ihan tavallisia hyviä, sydämellisiä kansalaisia. 

Manifestoimalla isoimmaksi puolueeksi 

Kristallipuolue kertoo vastustavansa perinteisiä puolueita ja "vanhanmallista politiikkaa".  

– Me olemme puoluerakennettakin vastaan, Lyytikäinen avaa. 

Lyytikäisen mukaan puolueen on tarkoitus murtaa politiikan kenttää.

– Nyt on käynnissä manifestointi/kasvusuunnitelma, että eduskuntavaaleissa parin vuoden päässä tulee jo ensimmäinen isompi läpimurto. Kuuden vuoden päästä olemme isoin puolue. 

Suunnitelman ajatuksena on, että Kristallipuolueen arvot leviävät myös muihin puolueisiin ja että Suomessa luovutaan puoluesysteemistä kokonaan. 

Asiantuntijat eivät vakuuttuneita 

Kysyimme kristallipuolueesta arviota myös tutkijoilta. MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund ei usko puolueen menestykseen. 

– Sen agenda on yhdistelmä salaliittodisinformaatiota ja kansallista populismia, joille ei riitä kannatusta suhteellisen korkeasti koulutetun ja mediaa seuraavan kansan parissa, Grönlund kommentoi sähköpostitse.  

Myöskään politiikan tutkija Rauli Mickelsson ei ole vakuuttunut puolueen menestymismahdollisuuksista. 

Michelssonin mukaan puolueelle saattaa olla kysyntää, vaikka hän ei usko sen saavan montaa valtuutettua. 

– Elämme aika ahdistavaa aikaa koronan takia, joten kaiken näköiselle salaliittoajattelulle on kysyntää, hän toteaa. 

Mickelsson kertoo lukeneensa puolueen ohjelman. Tutkijan mukaan ohjelmassa näkyy kiinnostus itämaisia filosofioita kohtaan. 

– Myös kaikennäköisiä salaliittovihjailuja on muun muassa EU:sta, hän huomauttaa.  

Mickelssonin mukaan salaliittoteorioiden luvattu maa on Yhdysvallat, mutta Suomessa vastaavaa ei ole politiikassa suuresti näkynyt. 

– Salaliittoretoriikka on aina ollut jollain idulla poliittisessa retoriikassa. 

"Totuus on näkökulmakysymys" 

Mickelsson pitää erikoisena sitä, että Kristallipuolue näkee jokaisella muulla puolueella olevan oman osuuden totuudesta ja puolueella olisi "oikea totuus". 

– Se on vähän sellaista uskonnollista näkökulmaa, että jumala on totuus, eikä ymmärretä, että totuus on usein näkökulmakysymys.  

Mickelsson ei usko, että puolueen totuudella on tekemistä tieteellisen totuuden kanssa. Hänen mukaansa puolueen tapa "omistaa totuus" voi jopa vahingoittaa tai muuttaa poliittista järjestelmää. 

Mickelsson muistuttaa totuuden omistamista olleen esillä Natsi-Saksassa sekä Neuvostoliitossa.  

– Ehdottomaan totuuteen vetoaminen on tyypillistä totalitaariselle valtiolle. 

Tutkijan mukaan puolueen esittämä ajatus puoluekäytännöstä loppumisesta on nimenomaan totalitaarinen ajatus. 

– Kyllähän Suomen puoluejärjestelmää on aina kritisoitu, hän huomauttaa. 

Mickelsson ei kuitenkaan näe maailmaa, jossa puolueiden olemassaolo lakkaisi kokonaan. 

– Voi olla, että niiden merkitys vähenee, kun otetaan uusia demokratian keinoja käyttöön. Voi myös olla, että niiden merkitys kasvaa, jos ne ovat ikään kuin ideageneraattoreita ja muuttavat toimintatapoja, tutkija sanoo.

Vaaleissa 13 pienpuoluetta

Kuntavaaleissa 2021 on mukana yhteensä 13 pienpuoluetta. Ne on lueteltu aakkosjärjestyksessä alla olevassa listauksessa.

Kaikki kuntavaalien 2021 pienpuolueet:

Asukkaiden Helsinki-lista 

Avoin puolue 

Eläinoikeuspuolue 

Feministinen puolue 

Kansalaispuolue

Kristallipuolue 

Liberaalipuolue

Piraattipuolue 

Sininen tulevaisuus

Suomen Kansa Ensin

Suomen Kommunistinen Puolue 

Ympäristöliike Helsinki 

Ympäristöpuolue 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja