Krista Pärmäkosken kauteen valmistautumista varjostavat useat kysymysmerkit

Maajoukkueen valmennuskuviot ja leiritykset ratkaisevat, valmistautuuko Suomen naishiihdon ykkönen Krista Pärmäkoski ensi kauteenkin maajoukkueen ulkopuolella.

– Siellä on aika paljon kysymysmerkkejä. Matillakin on sopimus katkolla, Pärmäkoski sanoi STT:n haastattelussa. Hän viittasi valmentajaansa Matti Haavistoon, joka toimii myös maajoukkueen johtajana.

Hiihtoliitto pyrkii ratkomaan valmentajien sopimusasiat huhtikuun aikana. Toiminnanjohtaja Ismo Hämäläisen mukaan ensin on laskettava talousraami ja siitä päästään leiritys- ja valmentajakysymyksiin.

Leirien aikataulutus on talouden lisäksi kiinni terveystilanteista. Jos koronavirus ei rauhoitu kesäkuuhun mennessä, yhteisleirejä ei voi aloittaa.

– Vaikka olin harjoituskauden pois maajoukkueesta, syksyllä pääsin siihen taas hyvin mukaan. Irtiotto teki hyvää, mutta oli kiva palatakin, Pärmäkoski sanoi ja kertoi, että maajoukkueessa oli hyvä fiilis läpi kauden.

Hänen tulevaisuuden kaavailuissaan auki on myös ensi talven kalusto. Pärmäkosken suksisopimus norjalaisen Madshusin kanssa on katkolla.

– En spekuloi suksiasioitani mediassa, Pärmäkoski näpäytti.

Sairastuminen söi virettä keskitalvella

Pärmäkoski puntaroi etuajassa päättynyttä kauttaan melko tyytyväisenä, vaikka kauden ripeä päätös toikin oudon olon. Hän oli maailmancupin kokonaiskilpailussa yhdeksäs ja normaalimatkojen cupissa seitsemäs, vaikka joutui jäämään pois vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueelta sairastumisen takia.

– Niissä kisoissa, missä vire oli hyvä ja kalusto toimi, hiihdin todella kovaa, Pärmäkoski tiivisti.

Kauden palkintosijat tulivat Rukalta ja Lahdesta perinteisen hiihtotavan kympiltä. Hän onnistui myös ensi talven MM-kisaladuilla Oberstdorfissa, jossa oli yhdistelmäkisassa viides ja jäi seitsemän sekuntia palkintosijasta.

– Matin kanssa täytyy analysoida vielä jokainen startti erikseen, Pärmäkoski totesi.

Sprinteissä Pärmäkoski oli parhaimmillaan kymmenes Davosissa, mutta haki plussaa aika-ajovauhdista Rukalta (8:s) ja Konnerudista (9:s).

– Sprintissä on vaikea menestyä arvokisoissa. Tulee uusia, nuoria sprinttereitä, ja ensi kaudella vielä Stina Nilsson, Hanna Falk ja Julia Belorukova tulevat takaisin, 29-vuotias Pärmäkoski laski.

Hänelle sprinttikisan isoin arvo voikin olla se, että se virittää kehon seuraavaan starttiin.

Weng yllätti Pärmäkosken

Ruotsalaissprintteri Linn Svahn, 20,  oli kolmella voitollaan kauden kellokas, mutta normaalimatkoilla kärjessä olivat tutummat nimet. Kestävyyteen painottavilla normaalimatkoilla nopea nousu kärkikastiin herättää lähinnä epäilyksiä kielletyistä keinoista.

– Uudet sprintterit ovat ensi vuonna asteen parempia normaalimatkoilla, jos he haluavat panostaa normaalimatkoihin. Esimerkiksi (sprintterinä tunnettu) Anamarija Lampic hiihti nyt normimatkoja aiempaa paremmin, ja ensi vuonna hänenkin kapasiteettinsa varmasti kasvaa, Pärmäkoski sanoi.

Päättyneen kauden yllätykseksi Pärmäkoski laskee, että Norjan Heidi Weng paransi otettaan parin vaisumman talven jälkeen. Weng oli kokonaiscupissa toinen Therese Johaugin jälkeen.

Osan kaudesta naishiihtäjien joukosta puuttuivat terveysmurheista kärsineet Frida Karlsson, Ingvild Flugstad Östberg ja Ebba Andersson. Äitiyslomaa viettivät kärkinimistä venäläishiihtäjät Belorukova, Anastasia Sedova ja Jelena Soboleva. He kaikki ovat ehdolla ensi kauden kärkikaartiin.

Lue myös:

    Uusimmat