Kriisipsykologi: "Lääkehoito korostuu liikaa nuorten ongelmissa"

Tuusulassa Jokelan tapahtumien aikaan ollut kriisipsykologi ja Helsingin yliopiston dosentti Salli Saari on huolissaan siitä, että lääkehoito korostuu liikaa nuorten hoidossa.

– Huolestuttava suuntaus on, että siellä pyritään suureen tehokkuuteen ja vähiin käyntimääriin. Se osittain aiheuttaa sitä, että lääkehoito korostuu ja usein lääkehoidon seurantakin on kehnoa, Saari sanoo.

Hänen mukaansa lääkkeillä hoidetaan usein oiretta. Saaren mukaan ongelmia pitäisi pystyä käsittelemään kunnolla psykologian ammattilaisen kanssa, mikä on hänen mukaansa yhä vaikeampaa.

– Mihin aiemmin käytettiin psykologeja, käytetään nykyään psykiatrisia sairaanhoitajia. Tämä on väärä kehityssuunta, Saari harmittelee.

Nuorten ongelmat pitäisi hänen mukaansa käsitellä heti, kun ne tulevat ilmi. Hän nostaa tärkeänä esiin kiusaamiseen puuttumisen ja sen jälkihoidon.

– Esimerkiksi kiusaamiskokemus synnyttää epäonnistumisen kokemusta ja negatiivisuuden tunteita itseä ja muita kohtaan, ja se pitäisi käsitellä nuoren kanssa nopeasti. Sitä harvoin pystyy itse riittävän syvästi käsittelemään.

Lue myös:

    Uusimmat