Kriisi herättää ihmisten myötätunnon – vapaaehtoisuus näyttää lisääntyvän koronavirustilanteen takia, mutta auttamisessakin on riskinsä

Vapaaehtoisuus näyttää lisääntyvän koronavirustilanteen takia 1:45
Koronaviruskriisi herättää ihmisten myötätunnon. Lauttasaarelainen Jonna haluaa yhdistää avuntarjoajat sekä apua tarvitsevat.

Lauttasaarelainen Jonna julkaisi lauantaiaamuna viestin kotikaupunginosansa Facebook-ryhmässä. Hän tarjosi apua koronavirustilanteesta kärsiville. Ideana olisi muodostaa yhteys apua tarvitsevien ja sitä tarjoavien välille. Myös monet muut ovat tarjonneet sosiaalisen median kanavilla apuaan koronaviruskriisissä.

Jonna tiedusteli Facebookin Lauttasaari-ryhmässä muiden jäsenten halukkuutta yhdistää voimia siten, että apua tarvitsevat ja apua tarjoavat kohtaisivat. Itse hän tarjoutuu auttamaan koronaviruksesta kärsiviä ihmisiä arkea helpottavissa asioissa.

– Itse olen valmis auttamaan riskiryhmään kuuluvaa henkilöä tai perhettä epidemia-aikana apteekkikäynneissä, perustarpeiden hankkimisessa tai muissa vastaavissa tilanteissa, Jonna kirjoittaa.

Jonna kertoo, että häntä motivoi auttamisen ilo. 

– Tämä (Facebook) ryhmä on iso ja sitä kautta tavoittaa varmasti paljon ihmisiä. En löytänyt sieltä vastaavaa aloitusta, niin siitä syystä laitoin sen sinne, Jonna taustoittaa.

Lukuisia yhteydenottoja

Jonnan julkaisu on kerännyt Facebookissa yli satoja reagointeja. Auttamishaluiset ovat myös ottaneet Jonnaan yhteyttä.

– On tullut tosi paljon kommentteja, että ihmiset haluavat olla mukana auttamassa. Ja sitten minulle on lähetetty yksityisviesteinä ihmisten yhteystietoja.

Toistaiseksi yhteyttä ovat ottaneet vain avuntarjoajat. Vielä Jonna ei ole kuullut heistä, jotka olisivat avun vastaanottavassa päässä.

– Tietenkin on paljon sellaisia vanhuksia, joita sosiaalinen media ei tavoita, eli vielä ei ole tullut sellaisia apua tarvitsevia henkilöitä.

Arvioiden mukaan, mahdollisten avuntarvitsijoiden määrä kasvaa jossain vaiheessa varsin suureksi. Toistaiseksi Lauttasaaren yhteisössä ei olla järjestäydytty isompaa operaatiota varten. Jonna on kuitenkin ollut yhteydessä paikalliseen seurakuntaan ja toimittanut sinne vapaaehtoisten yhteystietoja.

– Lauttasaari-ryhmässä on kyllä todella aktiivisia ihmisiä ja paikallinen seurakuntakin harkitsee jonkinlaista ratkaisua tilanteeseen, että miten he löytäisivät kaikki apua tarvitsevat. Siellä oltiin kuitenkin tästä mielissään ja lupasin toimittaa heille listaa ihmisistä, jotka ovat valmiita auttamaan, Jonna kertoo.

Auttamisessakin omat riskinsä

Jonna tiedostaa auttamisen mahdolliset koronavirukseen liittyvät riskit, mutta kertoo noudattavansa viranomaisten yleisiä ohjeita.

– Onhan se mahdollista, että jos käy jonkun puolesta kaupassa, että jättää sitten vaikka ostokset oven taakse ja välttää sitä fyysistä kontaktia. Siinä on varmaan keinoja suojautua.

Kaikkia heitä, jotka haluavat vaikeassa tilanteessa auttaa, Jonna muistuttaa läsnäolon tarpeellisuudesta.

– No totta kai, että on vain näkyvillä. Ja jos lähipiirissä on apua tarvitsevia, niin muistaa vinkata heille ja viestittää, että tämänlaista apua on tarjolla, Jonna päättää.

Lue myös:

    Uusimmat