Mainos

Kreikan ex-talousministeri osallistui pariisilaiseen mielenosoitukseen – "Tuon solidaarisuutta Ateenasta"

Ranskan Pariisissa hallituksen rakenneuudistuksia vastustavat mielenosoittajat saivat yllättävän tukijan viime yönä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kreikan entinen talousministeri tuki mielenosoittajien vaatimuksia ja totesi hallituksen tavoittelemien työuudistusten devalvoivan työvoimaa.

– Hän (Ranskan presidentti Francois Hollande) haluaa devalvoida ranskalaisen työn. Se ei voi toimia, kreikkalaispoliitikko sanoi mielenosoittajille. 

– Työn devalvoiminen vain syventää kriisiä. Minä tuon solidaarisuutta Ateenasta, hän kertoi.

Ranskan sosialistihallitus haluaa uudistaa työlakeja ja muun muassa helpottaa irtisanomista. Hallituksen tavoitteena on joustavoittaa työmarkkinoita, mutta uudistusten vastustajat arvostelevat tavoitetta liian yritysmyönteisenä ja pelkäävät sen vain pahentavan jo nyt korkeaa nuorisotyöttömyyttä. 

Sadat, jopa tuhannet ihmiset ovat protestoineet joka ilta ja yö viimeiset kaksi viikkoa Pariisin Place de la Republique -aukiolla. Mielenosoittajat kutsuvat protesteja nimellä "Nuit Debout". Liike vastustaa työelämän uudistuksia, mutta myös laajemmin yhteiskunnan epäkohtia. Suurin osa protestoijia on nuoria aikuisia. 

Protesteja on värittänyt myös väkivalta. Viimeisimmät väkivaltaisuudet leimahtivat perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun poliisin mukaan noin 100 mielenosoittajaa sytytti roskia palamaan ja heitteli poliisia pulloilla ja kivillä. Poliisi vastasi kyynelkaasulla. 22 ihmistä pidätettiin. 

Le Figaro -lehden mukaan levottomuuksissa eritoten lähellä sijaitsevat pankkirakennukset saivat vaurioita. Sen mukaan 3000 mielenosoittajasta vain sata osallistui levottomuuksiin. 

– Tilanne on aina sama yön protesteissa. Alkuillasta protestoijat vetäytyvät ja jäljelle jää joukko aggressivisempia yksilöitä, jotka etsivät tekemistä tai hyökkäävät turvallisuusjoukkoja vastaan. He hajottavat liikkeiden ikkunoita ja vandalisoivat pankkeja, kommentoi poliisipäällikkö tilannetta Le Figarolle.  

Nuit Debout -mielenosoitukset ovat levinneet ympäri Ranskaa.

1:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.