Krapulassa halut ovat huipussaan – tästä se johtuu

Tekeekö sinunkin mieli seksiä krapulassa? Lue, mistä syystä halut ovat huipussaan, vaikka keho on vielä väsynyt edellisen yön juhlinnasta.

Moni on sitä mieltä, että paras keino parantaa krapula, on harrastaa seksiä. Myös halut ovat huipussaan huolimatta siitä, että edellisillan juhlinta tuntuu vielä koko kehossa ja olo on uupunut. Seksi tuntuu upealta ja orgasmit ovat tajunnan räjäyttäviä, vaikka kunto on pohjalukemissa. Miksi näin on?

Humalassa hormonit huipussaan

Jo pienikin määrä alkoholia nostaa mieshormoni testosteronin määrää veressä myös naisilla, ja vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen.

Alkoholi vaikuttaa lisäksi välittäjäaineiden serotoniinin ja dopamiinin määrään, mitkä vaikuttavat mielihyvän kokemiseen.

On siis selvää, että alkoholi synnyttää meissä halun, mutta hormonihuipuista huolimatta alkoholi alentaa orgasmiherkkyyttä, ja varsinkin liian kovassa humalassa seksistä ei tule mitään.

Keho muistaa

Krapulan saapuessa testosteronin määrä veressä laskee, joten testosteroni ei yksistään selitä sitä, miksi krapulassa haluttaa enemmän.

Alkoholin terveysvaikutuksia vuosikymmeniä tutkinut tutkimusjohtaja Peter Eriksson Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista on sitä mieltä, että halukkuus krapulassa johtuu todennäköisimmin ja maalaisjärkisesti selitettynä siitä, että seksuaalisuus on kenties viritetty edellisenä iltana, mutta itse seksuaaliseen kanssakäymiseen ei enää kyettykään.

– Jos juomisen määrä ei ole ollut suuri, voi krapula olla jo aamulla ohitse ja hormonitasot palautumassa normaaleiksi. Jokaisen perushormonitasot ovat aamulla korkeammalla kuin illalla eli yksistään aamu voi selittää halukkuuden, sanoo tutkimusjohtaja Eriksson.

Hormonitasot palautuvat hitaasti

Krapulahaluaminen voi selittyä myös sillä, että hormonitasojen palautuminen normaaliksi krapulan jälkeen kestää aikansa ja voi saada olon tuntumaan aiempaa viriilimmäksi.

Myös krapularyypyllä voi olla osansa haluamisella

– Krapularyyppyyn voi liittyä seksuaalisen vireys- ja haluamistason voimakaskin nousu. Testosteronin määrä nousee krapulassa huimasti jo yhdestä kaljasta. Se voi osaltaan selittää tämän urbaanin legendan syntyä, tietää kertoa Eriksson.

Hellyyden kaipuu

Krapulassa himot saattavat herätä myöskin niin herkästä syystä, että poloisena ja krapulaisena ihminen kaipaa hellyyttä, paijauksia – ja seksiä. Laiskat, krapulaiset hyväilyt voivat herättää halut. Toinen selitys on, kun olo on muutoin niin kamala, yritetään seksillä piristää tunnelmaa ja kohottaa omaa itsetuntoa.

Osittainen lähde: rakkaudeksi.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja