Köyhät lapset eivät voi osallistua – suomalaisten lastenjuhlat jo kohtuuttomia spektaakkeleita

Lasten kaverisynttäreitä järjestetään yhä enemmän kodin ulkopuolella – muiden muassa leikki- ja huvipuistoissa, ravintoloissa ja keilahalleissa. Juhliin myös käytetään enemmän rahaa kuin koskaan.

Viime vuosina valmiiden synttäripakettien suosio on kasvanut huimasti. Valmiita paketteja myyvät esimerkiksi edellä listatut huvipuistot ja ravintolat. Kalleimmillaan synttäripaketit voivat kustantaa jopa satoja euroja.

Suosiota eivät ole kasvattaneet ainoastaan aikuiset, jotka toivovat pääsevänsä helpommalla synttärijuhlien järjestämisessä, vaan niistä on innostuttu myös lasten keskuudessa. 

Tavalliset kakkusynttärit eivät tämän seurauksena tunnu enää riittävän. Kaikissa perheissä kalliiden juhlien järjestelyyn ei kuitenkaan ole varaa.

"Synttäreiden ei tarvitse olla spektaakkeli"

Pelastakaa lapset -järjestön teettämästä alkuvuodesta julkaistun kyselyn vastaajista 11 prosenttia kokee perheensä olevan köyhä. Näissä perheissä yli puolet lapsista ei ollut köyhyyden vuoksi voinut osallistua juhliin, esimerkiksi kaverin syntymäpäiville.

– Kaverisynttäreitä vertaillaan lasten keskuudessa paljon ja hienoimmista ja kalleimmista synttäreistä voi helposti tulla standardi, kommentoi johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Iivonen suosittelee vanhemmille malttia synttärijuhlien järjestämisessä.

– Toivoisin vanhemmilta enemmän huomaavaisuutta muita vanhempia kohtaan sekä kohtuullisuutta ja malttia. Ei tarvitse järjestää ihan kaikkein ylenpalttisimpia juhlia, vaan jättää jotain vaikka seuraavaan vuoteen.

Lasten syntymäpäiväjuhlien ei tarvitse olla mahtava spektaakkeli, joka vaatii paljon rahaa. Myös lahjojen hintaa kannattaa miettiä. Esimerkiksi jo kutsussa voisi vanhempi asettaa lahjalle jonkun euromääräisen rajan. Iivonen komppaa kohtuullisuutta.

– Lahjat olisi hyvä pitää kohtuullisina. Erityisesti tämmöiset kavereille annettavat vastalahjat ovat sellaista vanhempien kilpavarustelua, Iivonen sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja