Koulutusta ja kilpailuja Ypäjällä

Ratsailla ja rattailla -ohjelman kotitilana toimii Ypäjän Hevosopisto. Ypäjän ammatillinen oppilaitos tarjoaa koulutuksen ohella palveluja alan ammattilaisille, harrastajille, yritysryhmille ja matkailijoille.

Ypäjän talleissa asuu pysyvästi noin 300 hevosta. Joukossa on ratsuja, ravureita ja ajohevosia. Pääosa on työikäisiä urheiluhevosia, mutta ikähaitari kattaa hevosen elinkaaren varsasta vanhukseen. Erityisen ylpeitä Ypäjällä ollaan itse kasvatetuista ja koulutetuista suomenhevosista.

Hevosopisto toimii Suomen Ratsastajainliiton valmennuskeskuksena, ja yhteistyö Suomen Hippoksen kanssa on tiivistä. Muita yhteistyökumppaneita ovat mm. Ypäjän Ratsastajat ja muut ratsastusseurat, kasvattajajärjestöt ja rotuyhdistykset, joiden omat tapahtumat ja näyttelyt täydentävät Ypäjän omaa tarjontaa.

Ammattitaitoa koulutuksesta

Ammatillisen perustutkinnon puitteissa koulutetaan hevostenhoitajia ja ratsastuksenohjaajia. Opiskelija voi hakeutua myös ns. kaksoistutkintoon, jossa hän suorittaa ammatillisten opintojen rinnalla lukion opintoja. Lisäksi on tarjolla Loimaan lukion hevosurheilulinja, johon sisältyvät valmennustunnit Ypäjällä.

Perustutkinnon voi suorittaa joko päätoimisesti Ypäjällä opiskellen tai monimuotokoulutuksena työn ohessa. Koulutustavasta riippuen opintoja voi suunnata muun muassa hevoskasvatukseen ja talliympäristön hoitoon, ratsuhevosen kouluttamiseen, ravihevosen valmentamiseen ja kilpailuttamiseen tai hevosen käyttöön matkailussa.

Oppilaitos tarjoaa myös aikuisille ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin valmistavaa koulutusta. Lisäksi Hevosopistolla koulutetaan ratsastusterapeutteja ja opetetaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa yhteistyössä Kuopion ja Turun yliopistojen kanssa.

Kilpailuja ja muuta toimintaa

Hevosopisto järjestää vuosittain useita ratsastus- ja valjakkokilpailuja, jotka palvelevat harrastajia aluetasolta maan kansalliseen kärkeen. Ypäjällä järjestetään vuosittain myös kahdet ravit.

Tunnetuin opiston tapahtumista on kansainvälinen esteratsastuskilpailu Finnderby, jonka yhteydessä nykyisin ratsastetaan myös Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu. Suosittu on myös vuotuinen Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuma.

Ryhmille on tarjolla mm. opastettuja kierroksia kauniilla, perinteikkäällä tallialueella täydennettynä ruokailu- ja majoitusmahdollisuudella ja erilaisilla kokous- ja elämyspalveluilla.

Suomen Hevosurheilumuseo on avoinna yleisölle vuonna 1798 rakennetussa Viljamakasiinissa.

Hevosopiston käytössä on vaihtelevien, osittain valaistujen maastoreittien ja -polkujen lisäksi muun muassa neljä ratsastushallia, kansainvälinen vaativa maastorata ja useita ratsastuskenttiä, joista osa soveltuu myös valjakkoajoon. Ravureiden käytössä on ravirata ja noin 3 km mittainen hiittirata.

Kuvat: Kaisa Kähö

Lue myös:

    Uusimmat