Koulupsykologeista on huutava pula – Vantaalla yhden psykologin vastuulla jopa 1 700 oppilasta

3:31
Koulupsykologi kertoo, miten työtä tehdään tiukoilla resursseilla.

Vantaalla on 16 koulupsykologin paikkaa täyttämättä. Myös muissa isoissa kaupungeissa paikkoja on täyttämättä yhteensä kymmeniä.

Nuorten henkisestä pahoinvoinnista on puhuttu paljon ja yhä useampi nuori päätyy myös pitkille sairauslomille mielenterveydenhäiriöiden vuoksi. Ennaltaehkäisevää työtä tehtäisiin kouluissa enemmän, mutta koulupsykologeista on huutava pula.

Vantaalla suomenkielisessä perusopetuksessa työskentelee tällä hetkellä 14 koulupsykologia. Työvoimapulan takia jokainen psykologi vastaa keskimäärin yli 1 700 oppilaasta. Samaan aikaan 16 koulupsykologin paikkaa on kaupungissa täyttämättä.

– Koko ajan tehdään arviointia siitä, mille oppilaalle seuraavia aikoja annetaan. Se elää se tilanne koko ajan. Joskus pääsee samana päivänä, joskus joutuu odottamaan monta viikkoa, kertoo Vantaan kaupungin opiskeluhuollon esihenkilö Nina Rantala.

Koulupsykologien vapaiden virkojen täyttäminen on haastavaa kaikissa suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Espoossa paikkoja on täyttämättä 12 ja Oulussa 10.

Psykologien saatavuutta yritetään parantaa vuoden alusta voimaan astuneella lakiuudistuksella. Ensi vuoden elokuusta lähtien koulukuraattorin vastuulla saa olla enintään 670 oppilasta ja psykologilla 780 oppilasta. Vantaallekin on avattu useita uusia virkoja.

Katso yllä olevalta videolta, miten koulupsykologiongelma pyritään Vantaalla ratkaisemaan.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja