Mainos

Koulujen sisäilmaongelmiin puututaan valtakunnallisella hankkeella: "Pitkästä aikaa näyttää siltä, että tästä asiasta otetaan koppi"

7:17

Sisäilmaongelmat rasittavat monissa päiväkodeissa ja kouluissa. Etenkin 1960- ja 80-luvuilla rakennetut tilat ovat erittäin huonossa kunnossa.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan 1960- ja 80-luvulla on rakennettu riskialttiisti. Vaikka aikakauden säännöksiä olisi noudatettu, myöhemmin on noussut esiin, että tehdyillä ratkaisuilla syntyy isäilmaongelmia.

– Varsin hyvin nykyisin tiedetään, että kun perusteellisesti korjataan tai rakennetaan uutta, niin samoilta virheiltä vältytään, Tiilikainen sanoo Huomenta Suomessa.

OAJ:n ja Turun yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa selvisi, että rakennuksissa ilmenevällä homeen ja viemärin hajulla on yhteys erilaisiin infektiotauteihin ja hengityselinsairauksiin, mutta myös esimerkiksi nivelrikkoon sekä tiettyihin neurologisiin sairauksiin, OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio sanoo.

Sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi on käynnistetty valtakunnallinen Terveet tilat 2028 -hanke, jonka päämääränä on käydä kymmenen vuoden aikajänteellä läpi kaikki Suomen julkiset tilat ja niiden kunto sekä tutkia, mitkä rakennuksista kannattaa korjata ja mitkä on purettava ja rakennettava uudelleen.

Rakennusten lisäksi myös sisäilmaongelmille altistuneista on tarkoitus pitää parempaa huolta.

– Samalla kun hoidetaan niitä rakennuksia, täytyy hoitaa myös niitä ihmisiä. Kyllä meillä on vielä puutteita, miten sisäilmaongelmien seuraukset tunnistetaan ja miten niitä hoidetaan, Tiilikainen sanoo.

OAJ:n Länsikallio pitää suunnitelmaa lupaavana.

– Pitkästä aikaa näyttää siltä, että nyt yhteisesti ja isosti otetaan tästä asiasta koppi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.