Koulujen loma-aikoja muutettava matkailualan toiveiden mukaisiksi?

Keskuskauppakamari ja kauppakamarit ovat jättäneet topetusministeriölle aloitteen, jossa toivotaan koululaisten loma-aikojen matkailualan toiveiden mukaisiksi. Toiveena on, että kesälomia siirrettäisiin kahdella viikolla eteenpäin ja talvilomaviikot jaksottuisivat pidemmälle ajalle.

Keskuskauppakamarin mukaan matkailutoimialalla on Suomessa merkittävää potentiaalia. Kasvun varaa on etenkin ulkomaisten matkailijoiden määrässä. Jos koulujen kesälomia siirrettäisiin kahdella viikolla eteenpäin ja talvilomaviikkoja jaksotettaisiin pidemmälle ajalle, Suomen vetovoima matkailumaana ja matkailualan liiketoimintaedellytykset voisivat parantua huomattavasti. Lomien siirron vaikutuksia on syytä ainakin tutkia, pääekonomisti Maarit Lindström sanoo.

Keskuskauppakamari ja kauppakamarit ovat jättäneet opetusministeri Jukka Gustafssonille (sd.) aloitteen, jossa toivotaan selvitettävän, mitä vaikutuksia koulujen loma-aikojen siirtämisellä ja hiihtolomien porrastamisella olisi.

Kotimaiset matkailijat ovat suomalaiselle matkailuelinkeinolle tärkeitä, mutta tulevaisuuden kasvupotentiaali on ulkomaisissa matkailijoissa. Ulkomailta Suomeen kohdistuvan matkailun kehittäminen on koko kansantalouden ja alueiden näkökulmasta tehokkain tapa lisätä matkailu- ja verotuloja sekä parantaa työllisyyttä.

– Matkailutoimialat työllistävät runsaat 130 000 henkeä ja tuovat verotuloja runsaat 4 miljardia euroa vuodessa. Vuonna 2020 matkailutoimialojen uskotaan työllistävän lähes 172 000 henkeä ja verotulojakin kertyvän 7,5 miljardia euroa. Näin ollen matkailutoimialojen osuus bruttokansantuotteesta olisi yli 5 prosenttia. Tämä edellyttää kuitenkin tehokasta matkailua edistävää strategista ohjelmaa ja toimenpidekokonaisuutta, sanoo Lindström.

Työllisten määrä matkailutoimialalla on kasvanut 1995–2008 välisenä aikana 37 prosenttia. Kasvu on huomattavasti nopeampaa kuin keskimäärin kaikilla muilla toimialoilla. Yksinomaan majoitus- ja ravitsemistoiminta tarjoaa jo nyt työtä 82 000 palkansaajalle.

Matkailusesonki yhtenäiseksi muun Euroopan kanssa

Tällä hetkellä moni matkailualan toimija lopettaa matkailusesongin elokuun puolivälissä, kun sesonkityöntekijät eli usein koululaiset ja opiskelijat palaavat koulun penkille. Samaan aikaan monissa yrityksissä matkailualan ulkopuolella on painetta yhtenäistää loma-aikoja muun Euroopan kanssa.

Kauppakamarien toiveena ei ole lyhentää koulujen lomia, vaan ainoastaan siirtää niiden alkamista ja päättymistä kahdella viikolla. Muutoksella on luonnollisesti vaikutuksia moneen asiaan. Selvitystä vaativat esimerkiksi vaikutukset jako-opintojen pääsykoejärjestelyihin.

– Ymmärrämme hyvin, että muutos totuttuihin käytäntöihin on etenkin alkuun vaikea. Lomien siirtämisen hyötyjä ja haittoja kannattaisi kuitenkin mielestämme selvittää, Lindström korostaa.

Koulujen loma-aikojen muuttamista toivotaan etenkin Lapissa, Varsinais-Suomessa ja Savossa, jotta matkailuyrittäjillä olisi paremmat mahdollisuudet tarjota ja kehittää palvelujaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat