Koulu poisti Prinsessa Ruususen ja Punahilkan kirjahyllyiltään seksismin takia: ”Miehet ovat sankareita, naiset heikkoja prinsessoja”

Barcelonalainen koulu Tàber päätti poistaa 200 kirjaa pienten lasten kirjastosta, koska ne ruokkivat seksistisiä stereotypioita. Näiden joukossa olivat muun muassa klassikot Punahilkka ja Prinsessa Ruusunen.

Koulu kävi läpi 0-6 -vuotiaille lapsille tarkoitetut kirjat ja tulivat siihen tulokseen, että vain 10 prosenttia kirjoista oli kirjoitettu sukupuolta katsoen sopivasti.

He kokivat ongelmaksi miesten ja naisten vanhentuneet sukupuoliroolit.

Miehet taistelee, naiset vikisee

Eräs päätöksen tehneen komission jäsenistä sanoo, että teon tarkoitus ei ole ottaa kohteeksi tiettyjä tarinoita, vaan ymmärtää seksismin laajuus. Hänen mukaansa ilmiö ulottuu myös muihin kirjoihin kuin satuihin, kuten esimerkiksi oppimateriaaleihin väreistä ja aakkosista.

– Yhteiskunta muuttuu ja sukupuolien rajallisuudesta ollaan yhä enemmän tietoisia, mutta se ei heijastu tarinoissa, Anna Tutzó kuvailee.

Myös legenda Pyhästä Yrjöstä poistettiin hyllyiltä. Komission mukaan se kuvastaa miehiä sankareina, jotka taistelevat lohikäärmeitä vastaan ja naisia heiveröisinä, pelokkaina prinsessoina.

Tutzón mukaan suurin ongelma on, että miehet kuvataan kilpailukykyisinä ja rohkeina, jotka nousevat pienimissäkin väkivaltaisissa tilanteissa naisen yläpuolelle.

Pienimmät lapset eivät ajattele kriittisesti

Myös kaksi muuta koulua Barcelonassa ovat ottaneet mallia Tàberin koulusta.

Fort Piencin koulun vanhempainyhdistys on koonnut lautakunnan, joka tarkastelee lasten kirjojen sisältöä ja muita mahdollisia seksistisiä ongelmia.

– Perinteiset kirjat toistelevat perinteisiä sukupuolirooleja. On tärkeää saada kirjoja jotka rikkovat niitä, vanhempainyhdistyksen johtaja Estel Clusella kertoo.

Tàberin koulun komissio suunnittelee nyt miettivänsä uudelleen, mitä kirjoja annetaan luettavaksi 6-12 -vuotiaille koululaisille. He eivät kuitenkaan aio viedä mitään pois kirjaston hyllyiltä.

– Pikkulapset ovat kuin pesusieniä, he omaksuvat itseensä kaiken ympäriltään. Ala-astelaiset osaavat jo ajatella kriittisesti, joten kirjat voivat olla heille mahdollisuus oppia ja tunnistaa vanhentuneet sukupuoliroolit, Tutzó kertoo.

 Asiasta kertoi El País -lehti. 

Lue myös:

    Uusimmat