Mainos

Kotoutuminen Lappiin “tiukka paikka” - Julkkisyrittäjä: En mie sitä pärstän väriä vahtaa

3:36

Kolarin kirkonkylällä, Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa, on kaksi ruokakauppaa ja muutama paikallinen yritys. Asukkaita on hieman alle 4000. Nyt kunnasta löytyy myös Suomen pohjoisin vastaanottokeskus ja sen 120 asukasta. 

Suomen Punaisen Ristin Lapin vastaanottokeskusten johtaja Pirkko Rytkönen uskoo, että osa turvapaikanhakijoista tulee jäämään myös pienille paikkakunnille, ehkäpä myös Kolariin.

- Aivan hyvin saattaa käydä niin, että joku perhe haluaa jäädä sille paikkakunnalle, jossa vastaanottokeskus on. Lapset ovat päässeet kouluun ja he kokevat sitä kautta, että heidän on helpompi päästä mukaan suomalaisten toimintaan, hän sanoo.


Mutta millaisena paikalliset yrittäjät näkevät mahdollisuuden turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen pienelle pohjoisen paikkakunnalle?

Äkäslompololla sijaitsevan Jounin Kaupan kauppias, somemaailman suosikkeihin kuuluva Sampo Kaulanen olisi valmis palkkaamaan kaupalleen turvapaikanhakijoita. Kaulanen on yleisölle tuttu myös useista tv-ohjelmista.

-Eniten mulla ratkasee työpaikan antamisessa se, että kuinka tehokkaasti ja hyvin tehdään työt. En mie sitä pärstän väriä vahtaa siinä, hän toteaa MTV Uutisille.

Jounin Kauppa on työllistänyt aikaisemmin muutaman maahanmuuttajan, joten Kaulanen ei näkisi myöskään turvapaikanhakijoiden työllistämistä ongelmana.

Kaulasen mukaan lappilaisilla yrityksillä olisi jo nyt mahdollisesti tarjota töitä turvapaikanhakijoille. 

-Tänhään kävin itseasiassa yhen firman puheilla, he sano, että kyllä heillä olis tarjota töitä.

Täksi talveksi ja sesongiksi työntekijät on jo kuitenkin Kaulasen mukaan palkattu. 

Kaulanen uskoo kotoutumisen Lappiin olevan kuitenkin monelle vaikea ja pitkä prosessi. Suomi kun on niin erilainen maa kuin mistä turvapaikanhakijat tulevat.

- Saattaa se aika tiukka paikka olla, jos aattellee mistä lie on tullutkin, pikkuset lämpötilaerot ja kulttuurierot. Mutta en tiiä, eiköhän hekin paikkansa löydä. 

Myös kolarilainen ravintola ja grilliyrittäjä Jaana Heikkilä olisi valmis palkkaamaan turvapaikanhakijoita töihin. 

Yrittäjän mukaan tällä hetkellä olisi aito tarve vakituiselle työntekijälle, lisäksi sesonkiaikana apukäsiä tarvittaisiin vielä enemmän. Heikkilän mukaan turvapaikanhakijat tai paikalliset eivät ole hakeneet hänelle töihin.

- Miksei tähänkin, mutta kieli nyt on ainakin semmoinen asia, mikä voi sen estää. Osa (grillillä asioivista turvapaikanhakijoista) puhuu englantia, mutta osa kääntää (puheen) puhelimen avulla, hän kertoo. 

Kaulanen on ollut mukana tukemassa Kolarissa järjestettyä jalkapallo-ottelua, jossa mittaa toisistaan kentällä ottivat paikalliset ja turvapaikanhakijat.

Lisäksi hän tietää kertoa, että paikallinen valokuvaaja on käynyt näyttämässä turvapaikanhakijoille revontulia. 

2:06

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.