Mainos

Kotihoidossa olevilla vanhuksilla on erittäin korkea aliravitsemusriski

75 vuotta täyttäneistä kotihoidon asiakkaista lähes yhdeksän kymmenestä on aliravitsemusriskissä tai aliravittuja, havaittiin äskettäin julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.

Suurin riski huonoon ravitsemukseen on tutkimuksen mukaan vanhuksilla, joilla on masennusoireita, alentunut kognitio tai käytössään suuri lääkemäärä. Kognitiolla tarkoitetaan älyllisiä ja psykologisia toimintoja, jotka liittyvät informaation käsittelyyn.

Iäkkäiden hoito painottuu tätä nykyä enemmän kotihoitoon, ja sen asiakkaat ovat aiempaa huonokuntoisempia. Aliravitsemus ja sen riski ovat nyt yhtä yleisiä kotihoidossa ja laitoshoidossa olevilla vanhuksilla.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin kotihoitoa saavien ravitsemustilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä vuosina 2013-2014. Tutkimukseen osallistui yhteensä 275 henkilöä, joiden keski-ikä oli 84,4 vuotta ja joista 73 prosenttia oli naisia.

Tutkimusryhmä toteaa, että kotihoidon iäkkäiden asiakkaiden ravitsemukseen ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, vaikka huonon ravitsemustilan tiedetään altistavan suuremmalle riskille joutua sairaalahoitoon, hidastavan tai estävän sairauksista toipumista ja pidentävän sairaalahoitojaksoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.