Karjalainen: Tehohoidossa olevilla koronapotilailla on 26-kertainen kuolemanriski, jos he ovat vajaaravittuja – professori hyvin huolissaan vanhuksista

Miksi yksi sairastuu koronaviruksesta vakavasti ja toinen ei? Nämä asiat saattavat vaikuttaa taudin vakavuuteen 5:50
MTV Uutiset Live: Miksi yksi sairastuu koronaviruksesta vakavasti ja toinen ei?

Vajaaravitsemus heikentää vakavasti koronatoipumista, kertoo Karjalainen. Ravitsemusterapian professorin mukaan etenkin iäkkäiden ravitsemukseen pitää kiinnittää huomioita.

Noin joka viidennellä covid-19-tautiin sairastuneella on vatsavaivoja ja ripulia, ja oireet voivat olla hyvinkin rajuja ja tehdä potilaasta voimattoman. Kausi-influenssaan ei liity näin usein vatsaoireita, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä sanomalehti Karjalaiselle.

Covid-19-tauti ilmenee Schwabin mukaan eri ihmisillä hyvin eri lailla, ja professori onkin äärimmäisen huolestunut ikääntyneistä. Heidän ravitsemustilansa on Suomessa heikko etenkin hoivakodeissa, sillä huonokuntoiset muistisairaat saattavat kieltäytyä syömästä.

– Kansainvälisen tutkimuksen mukaan kuolleisuusriski on tehohoidossa näillä potilailla 26-kertainen, jos potilas on hoitoon joutuessaan vajaaravittu, professori sanoo Karjalaiselle.

 Sairaudesta toipuvien ja ikäihmisten lisäksi ihan kaikkien olisi nyt hyvä kiinnittää huomiota ruokavalioonsa, koska sillä on iso merkitys vastustuskyvylle, Schwab kertoo lehden haastattelussa.

– Terveellisesti syöminen vähentää todennäköisyyttä sairastua ylipäätään infektioihin tai sairastaa ne rajuina.


Lue myös:

    Uusimmat