Mainos

Koti-isä menettää Kela-etuudet helpommin kuin äiti

Kotiin vauvaa hoitamaan jäänyt isä yllättyi, kun hänen satunnaiset työkeikkansa aiheuttivat sen, että Kela alkoi periä isyysrahatukia takaisin. Miksi äiti oli saanut omalla tukikaudellaan tehdä töitä, eikä menettänyt Kela-tukiaan?

Vastaus on yksinkertaisesti se, että isillä ja äideillä on omat sääntönsä. Jos isä haluaa saada Kela-korvausta, täytyy hänen olla tekemättä töitä – toisin kuin äidin.  

Vanhempainraha muuttumassa, isyysraha ei

Tällä hetkellä äiti saa tehdä sekä äitiysrahakautena että vanhempainrahakautena jonkin verran töitä menettämättä tukia kokonaan. Isä sen sijaan menettää tukensa sekä isyysrahakaudella että vanhempainrahakaudella, jos hän tekee töitä. 

Näin isät ja äidit saavat tukia:

- Heti vauvan syntymän jälkeen äitiysraha. Myönnetään pelkästään äideille. 105 arkipäivää.

- Äitiysrahakauden perään on mahdollista käyttää vanhempainvapaakausi. Vanhempainrahaa voi saada isä tai äiti. 158 arkipäivää. Jos isä tekee töitä, menettää hän tukensa. Äiti saa tehdä jonkin verran töitä tukia kokonaan menettämättä.

- Isyysraha maksetaan vain isälle. 54 päivää. Isä voi käyttää osan samaan aikaan kun äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla. Isyysraha on käytettävä siihen mennessä, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Jos isä tekee töitä isyysrahakaudella, hän menettää tuen.

Vanhempainrahan kohdalla lakia ollaan muuttamassa tasa-arvoisemmaksi, mutta isyysrahan kohdalla tilanne on ”voi voi”.

– Käytäntö ei vanhempainrahan osalta ole todellakaan yhdenvertainen. Samasta etuudesta säädetään eri lailla, ja siitä tulee kyllä Kelallekin palautetta, sanoo Kelan asiantuntija ja lakimies Eva Ojala.

Tasa-arvovaltuutetun toimistosta sanotaan, etteivät vanhempainrahakauden säädökset ole "tätä päivää". Valtuutettu huomautti sosiaali-ja terveysministeriötä asiasta jo vuonna 2007. 

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakimuutosta, mutta kiireellinen asia ei selvästikään ole.

– Vanhempainraha-asia on valmisteilla, mutta tarkempia tietoja emme tässä vaiheessa voi antaa, vastaa ministeriön lakimies.

Onko isä epäluotettavampi kuin äiti?

Isyys- ja äitiysrahaa ei Kelan asiantuntija Eva Ojalan mukaan voi suoraan verrata toisiinsa.

– Isyysrahassa tavoitellaan isän ja lapsen välisen suhteen kehittymistä. Ehkä siinä on ajateltu että edellytys on se, että isä on kotona ja hoitaa lasta isyysvapaan ajan.

– Äitiysraha on tarkoitettu myös synnytyksestä toipumiseen, eli ei vain lapsen hoitamiseen. Äitiys- ja isyysrahaa on vaikea samalla viivalla verrata, pohtii Ojala.

MTV Uutisten haastattelema isä pitää perustelua mielenkiintoisena.

– Kiinnostava ajatus, että isään ei voida luottaa samalla lailla kuin äitiin. Että isä olisi aidosti kotona lapsen kanssa. 

Isyysrahakaudelle jäädessä isän mieleen ei juolahtanutkaan, ettei hän saisi tukea samoilla perusteilla kuin lapsen äiti.

– Ei tämä varmasti ole suurin tasa-arvo-ongelma Suomessa, mutta ihmettelen silti miksi meillä on erilainen lainsäädäntö identtisessä tilanteessa oleville riippuen heidän sukupuolestaan, sanoo isä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.