Kosmetiikka-allergiaa vai ärsytysreaktio? Tunnista oireet

Epäiletkö olevasi kosmetiikalle allerginen? Kaikki oireet eivät välttämättä viittaa suoranaiseen allergiaan, vaan kyse voi hyvinkin olla myös ärsytysreaktiosta.

Kosmetiikka koskettaa meitä kaikkia – kirjaimellisesti. Saippuat, hammastahnat, hajuvedet, hiusten hoitotuotteet, meikit ja perusvoiteet ovat kosmetiikkaa.

Kosmetiikka-allergisia henkilöitä on arviolta noin 10 prosenttia väestöstä. Allergiaa ilmenee yleensä vasta aikuisiällä, sillä allergia vaatii usein vuosienkin altistumisen kosmetiikalle. 

Tiesitkö?

Yleisimpiä kosmetiikka-allergian aiheuttajia ovat hajusteet, metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinoni, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit.

Suurin osa kosmetiikan aiheuttamista oireista on kuitenkin ohimeneviä ärsytysreaktioita, jotka eivät tarkoita allergiaa.

– Kosmetiikan aiheuttama allergia on yleensä viivästynyttä ihokosketusallergiaa, joka alkaa 1–4 päivän päästä siitä kun allergiaa aiheuttavaa tuotetta on käytetty, kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry:stä kuvaa.

– Ärsytysoireet puolestaan alkavat yleensä heti, kun tuotetta on laitettu iholle ja helpottavat pian, kun tuote pestään pois.

Laine muistuttaa, että joskus saattaa olla vaikeaa erottaa, onko kyse ärsytysoireista vai kosmetiikka-allergiasta. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kääntyä asiantuntijan, kuten ihotautilääkärin puoleen.

– Jos haluaa pienentää allergisoitumisriskiä, kannattaa tuotteita käyttää kohtuudella. Esimerkiksi hiuksia värjätessä kannattaa noudattaa suosituksia värjäystiheydestä, Laine ohjeistaa.


Ärsytystä vai allergiaa?

Ärsytysreaktiot voivat johtua tuotteen sopimattomuudesta omalle iholle, ihon omasta kunnosta tai kosmetiikan käyttötavoista.

Ärsytysreaktiossa iho tuntuu epämiellyttävältä ja saattaa punoittaa ja kihelmöidä. Muita ärsytysoireita ovat esimerkiksi ihon pistely ja kuumotus. Oireet alkavat lähes heti tuotteen levittämisen tai käytön jälkeen.

Voit halutessasi kokeilla tuotetta muutaman päivän jälkeen uudestaan varmistaaksesi, aiheuttaako se toistamiseen samankaltaisen reaktion.

Allergiaoireita puolestaan ovat ihottuma, kutina, turvotus, punoitus, näppylät ja vesirakkulat yleensä siinä kohdassa, johon tuotetta on laitettu.

– Oireet eivät helpota heti, vaikka tuotteen käyttö lopetettaisiin, Laine kuvaa.

Allergiaoireet kosmetiikalle alkavat yleensä vasta muutaman päivän viiveellä altistumisesta. Oireet voivat kestää kauankin, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti pois. Lieviin oireisiin riittää mieto hydrokortisonivoide.

Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, ota yhteys lääkäriin tai varaa aika ihotautilääkärille. Kosmetiikka-allergia selviää vain asianmukaisilla, iholle tehtävillä lappu- eli epikutaanitesteillä.

Lue myös:

    Uusimmat