Koronavirustartunnan saanut F1-kuski sooloili täysin säännöistä piittaamatta – FIA lätkäisi tallille varoituksen

Kansainvälinen autourheiluliitto FIA on lätkäissyt Racing Point -tallille varoituksen sen toiminnasta F1-kuski Lance Strollin koronavirustartuntaan liittyen.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Portugalin GP suorana 23.-25.10.
Pe: 1. harjoitukset klo 12.55, 2. harjoitukset klo 16.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Portugalin GP klo 15.05, ennakkotunnelmat klo 14.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Racing Point on saanut jo ennen kattojärjestön huomautusta runsaasti julkista kritiikkiä siitä, miten Strollin tapaus tallissa hoidettiin.

Kanadalaiskuljettaja oli toissa viikonloppuna Eifelin osakilpailun yhteydessä F1-kuplassa niin huonovointinen ja flunssaoireinen, ettei hän pystynyt osallistumaan lauantain aika-ajoihin. Häntä tuurasi saksalaiskuljettaja Nico Hülkenberg.

Saman viikon tiistaina negatiivisen näytteen antanut Stroll lähti Nürburgringiltä lopulta vähin äänin ja lensi yksityiskoneella kotimaahansa Sveitsiin sunnuntaiaamuna eli kisapäivänä. Häntä ei siis testattu sunnuntain ja tiistain välillä kertaakaan pahenevista oireista huolimatta.

Racing Pointin mukaan Strollia arvioinut lääkäri ei pitänyt oireita koronavirustapaukselle tyypillisenä, eikä suositellut ylimääräistä testiä tehtävän.

Kotipuolessaan Stroll lopulta kuitenkin antoi positiivisen koronavirusnäytteen, mutta myönsi sairastumisensa vasta tämän viikon keskiviikkona, kun hän oli jo parantunut taudista ja antanut uuden, negatiivisen näytteen testeissä.

Hieman yllättäen Stroll ei ollut kertonut tartuntatapauksestaan F1-organisaation toimintaa valvovalle FIA:lle, vaan myös kattojärjestössä siitä saatiin tieto vasta tällä viikolla, hieman ennen kuin hän kertoi julkisesti asiasta sosiaalisessa mediassa.

Racing Point -kuskin sooloilu rikkoo täysin F1-sääntöjen pykäliä siitä, miten koronavirustapauksen varmistuttua tulisi toimia. Protokollan mukaan positiivisesta tuloksesta on ilmoitettava välittömästi eteenpäin, jotta sen pohjalta voidaan tehdä tarvittavia turvatoimenpiteitä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Talli selvisi kuljettajan piittamattomasta toiminnastaan huolimatta varoituksella, jollaisen ovat saaneet aiemmin muun muassa Ferrari-kuskit Charles Leclerc ja Sebastian Vettel. Monacolaiskuski piipahti luvatta kauden alussa kotikapungissaan, kun taas Vettel oli ollut liian läheisissä tekemisissä muiden kuin oman tallin jäsenien kanssa taannoisessa F1-osakilpailussa.

Osittain Strollin tapauksen vuoksi F1 on kiristänyt sääntöjään testaukseen liittyen. Jatkossa kuljettajan ja kaikkien muiden työntekijöiden on annettava negatiivinen koronavirusnäyte vähintään 24 tuntia ennen rata-alueelle saapumista.

Tällä tavalla Strollin pyöriminen varikolla koronapositiivisena olisi saatettu estää, sillä kanadalaisen negatiivista tulosta näyttänyt testi oli tehty tiistaina eli kaksi päivää ennen Eifelin F1-osakilpailun kuplaan saapumistaan.

Strollin on kerrottu tunteneen flunssan oireita jo edeltävänä viikonloppuna Venäjän osakilpailun yhteydessä Sotshissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja