Koronavirus on lähes puolittanut autoliikenteen Suomessa – samalla bensan hinta tullut ropisten alas, litrahinnassa yli 10 sentin pudotus

2:01
Koronrajoitukset ovat leikanneet bensan litrahintaa yli kymmenellä sentillä.

Koronarajoitukset ovat leikanneet bensan litrahintaa yli kymmenellä sentillä viime kuukausien aikana.

Taustalla on öljytuotteiden kysynnän väheneminen ja raakaöljyn hinnan tippuminen. Suomalainen autoilija ei välttämättä tilanteesta kovin paljon hyödy, koska auton tarve on monella vähentynyt koronarajoitusten myötä.

Polttonesteen litrahinta on laskenut jopa yli kymmenellä sentillä vuoden alkuun nähden.

Kysynnän laskun lisäksi pudotukseen on vaikuttanut myös Saudi-Arabian ja Venäjän kinastelu öljyn hinnasta ja tuotantomääristä.

Hinnat ovat yhä laskussa.

– Hintataso on laskenut viime viikkoina. Tällä hetkellä ollaan jonkin verran maaliskuun alkuvaiheen alhaisemmalla tasolla pumppuhinnoissa. Tappiota varmaan tulee. Se on valitettavaa, mutta tämä vuosi on hankala monilta osin, St1 Oy:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen sanoo.

Jakelu toimii poikkeusoloissakin

Polttoaineyhtiöt sanovat jakelun toimivan poikkeusoloissakin. Myyntimäärät ovat tosin laskeneet kymmenillä prosenteilla.

– Liikenneviraston tuottaman datan mukaan liikenne on vähentynyt Suomen pääväylillä viimeisen kahden viikon aikana noin 30 prosenttia kriisiä edeltävältä ajalta. Tällä viikolla lasku on kiihtynyt johtuen Uudenmaan liikkumisrajoituksista. Liikennemäärät, kun ne ovat 30-40 prosenttia normaalista niin kyllä se totta kai vaikuttaa polttoainekysyntään samalla tavalla, kertoo Neste Oy:n Suomen asemaverkoston johtaja Katri Taskinen.

Halvempien hintojen arvellaan säilyvän vielä kuukausia, koska talouden elpyminen vie aikaa vielä koronaepidemian päättymisen jälkeen.

– Ennen kuin maailmanlaajuinen kysyntä tuosta kasvaa ja palautuu, siihen menee aikaa. En usko, että lähikuukausina tuossa mitään merkittävää muutosta tapahtuu, St1:n Wiljanen pohtii.

Neste ei halunnut kommentoida taloudellisia vaikutuksia ja hintakehitystä tarkemmin vedoten pörssiyhtiön asemaan.

Monella autoilijalla auton tarvetta ei nyt ole yhtä paljon kuin normaalioloissa, mikä auttaa vielä tehokkaammin säästämään rahaa. 

– No nyt ei ole tarvinnut hirveästi ajella, mutta kyllä tuon heti huomasi, kun tänne huoltoasemalle tuli, että kyllä se oli kymmenen senttiä halvempaa kuin silloin, kun viimeksi tankkasi. Nyt kun kaikki työmatkat on jäänyt ajamatta, niin autokin on vähällä käytöllä., tankkaamassa Helsingissä käynyt Tapio Eklin sanoi MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja