Koronatoimistaan suitsutetulla Uuden-Seelannin pääministerillä on koronatartunta – kanslian mukaan oireet ovat kohtalaisia

Korona leviää nyt aiemmin taudilta välttyneissä maissa, Ruotsissa ei tavallisia kansalaisia enää edes testata – tällainen on koronatilanne eri puolilla maailmaa 10:18
Korona leviää nyt aiemmin taudilta välttyneissä maissa

Uuden-Seelannin pääministerillä Jacinda Ardernilla on koronavirustartunta, kertoo hänen kansliansa. Ardernin oireita kuvaillaan kohtalaisiksi ja hänen kerrotaan eristäytyvän kotiinsa seitsemän päivän ajaksi.

Pääministeri on ollut eristäytyneenä jo viime sunnuntaista, sillä hänen kumppaninsa Clarke Gayford oli saanut aiemmin positiivisen testituloksen. Ardernin oli määrä jatkaa parlamentaarisia tehtäviään maanantaina.

Uutta-Seelantia ja Ardernia on suitsutettu pandemian aikana koronatoimiensa vuoksi. Tyynellämerellä sijaitseva saarivaltio otti pandemian alkuvaiheessa käyttöön erittäin tiukat rajoitustoimet, ja esimerkiksi koronaan liittyvien kuolemien määrä on pysynyt matalana.

Viime aikoina Uudessa-Seelannissa on kuitenkin jyllännyt viruksen omikronvariantti sen jälkeen, kun rajoituksia höllennettiin maaliskuussa. Noin viiden miljoonan asukkaan maassa on varmistettu edellisen viikon aikana yli 50 000 koronatartuntaa.

Pääministeriltä jää väliin hallituksen "virstanpylväsviikko"

Hallinnon tiedotteessa kerrottiin, että Ardernin tulevan Yhdysvaltain-vierailun järjestelyt pysyvät tartunnasta huolimatta muuttumattomana. Visiitin tarkemmat yksityiskohdat ovat vielä vahvistamatta, mutta hänen on määrä pitää puhe Harvardin yliopistossa toukokuun 26. päivänä.

Uudessa-Seelannissa tehdään tällä viikolla kaksi merkittävää julkistusta: hallinnon päästövähennyksien suunnitelma ja maan vuotuinen budjetti.

–  Tämä on hallitukselle virstanpylväsviikko ja olen pettynyt, etten voi olla paikalla, Ardern kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän kuitenkin alleviivaa koronan vuoksi eristäytymisen olevan erittäin uusiseelantilainen kokemus tänä vuonna, eikä hänen perheensäkään ole tältä osin poikkeus.

Pääministeri jakoi Instagramissa kuvan positiivisesta testistään. Ardern kertoi päivityksessään kumppaninsa saaneen positiivisen tuloksen sunnuntaina ja pariskunnan tyttären Neven testin olleen vuorostaan positiivinen keskiviikkona.

Saarivaltiossa on kirjattu pandemian aikana alle 900 koronakuolemaa

Maailman pandemiatilannetta seuraavan yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston mukaan Uudessa-Seelannissa on varmistettu pandemian aikana kaikkiaan päälle miljoona tartuntaa.

Yliopiston seurannan mukaan koronakuolemia on maassa ollut vain 893. AFP:n mukaan Uuden-Seelannin koronakuolemien lukumäärä on matalin kehittyneiden maiden joukossa.

Maassa on ollut miljoonaa asukasta kohden noin 206 000 tartuntaa ja yhteensä 178 koronaan liittyvää kuolemantapausta, selviää tilastosivusto Worldometerin seurannasta.

Esimerkiksi Suomessa miljoonaa asukasta kohden on kirjattu yli 192 000 koronatartuntaa ja 771 koronakuolemaa.

Maailmanlaajuisesti koronatartuntoja ja -kuolemia on ollut määrällisesti eniten Yhdysvalloissa, jossa vastaavat suhdeluvut ovat puolestaan noin 251 000 ja noin 3 000.

Lue myös:

    Uusimmat