Delta-muunnos pääsi livahtamaan Australiaan – saarivaltiossa ryhdytty tiukkoihin rajoituksiin

Australiassa maahan päässyttä koronaviruksen delta-muunnosta eli niin sanottua Intian muunnosta pyritään torjumaan tiukoilla rajoituksilla.

Sydneyssä on kesäkuun aikana todettu noin 130 delta-muunnokseen liitettyä koronatartuntaa.

Herkästi tarttuvaa deltamuunnosta on todettu myös kolmessa muussa osavaltiossa: Pohjoisterritoriossa, Queenslandissa ja Länsi-Australiassa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kuukausiin, kun koronatartuntoja on ilmennyt samaan aikaan monessa osassa Australiaa.

Sydneyssä alkoi sunnuntaina kahden viikon koronasulku, joka koskee yli viittä miljoonaa ihmistä. Kotoa saa sulun aikana poistua vain välttämättömästä syystä, kuten kauppaan, lääkäriin tai ulkoilemaan.

Sydneyn koronarypäs on liitetty lentoyhtiöiden työntekijöitä kuljettaneeseen autonkuljettajaan, jolla todettiin tartunta aiemmin kesäkuussa.

Tartuntoja vuotanut hotellikaranteeneista

Pohjoisterritoriossa Darwinin kaupungissa alkoi sunnuntaina koronasulku, kun läheisellä kaivoksella todettiin muutama koronavirustartunta.

Alun perin kahdeksi vuorokaudeksi asetettua sulkua on pidennetty jatkuvaksi perjantaihin asti.

Lisäksi rajoituksia on tiukennettu useilla alueilla. Esimerkiksi Brisbanessa määrättiin maanantaina kokoontumisrajoituksia sekä maskipakko.

Monet osavaltiot ovat myös kieltäneet matkustamisen Sydneyyn.

Osa nyt ilmenneistä tapauksista on liitetty maahantulijoiden hotellikaranteenista karanneisiin tartuntoihin.

Uusi-Seelanti on laittanut ainakin tiistaihin asti kokonaan jäihin Australian kanssa solmitun matkustuskuplan, joka on mahdollistanut matkustamisen maiden välillä ilman karanteenia.

"Luulen, että olemme astumassa uuteen vaiheeseen"

Tartuntaluvut voivat nousta tämänhetkisestä tasosta vielä huomattavasti muunnoksen korkean tartuttavuuden vuoksi, varoitti Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian maanantaina.

Sydney sijaitsee Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa.

Australian alueellinen hallinto kokoontuu maanantaina maan pääministerin Scott Morrisonin johdolla hätäkokoukseen.

–  Luulen, että olemme tartuttavamman deltamuunnoksen myötä astumassa uuteen vaiheeseen pandemiassa, sanoi valtiovarainministeri Josh Frydenberg ABC Newsin haastattelussa maanantaina.

Noin 25 miljoonan asukkaan Australiassa on todettu vain 30  000 koronatartuntaa ja 910 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Alkuvaiheen suuren koronasulun jälkeen ilmenneisiin yksittäisiin tartuntoihin on puututtu nopeilla paikallisilla toimilla.

Tartunnat ovat usein karanneet maahantulijoiden hotellikaranteenista.

Kritiikkiä hitaasta rokotustahdista

Hallitus on kuitenkin saanut kritiikkiä hitaasta rokotustahdista.

Our World in Data -tilastosivuston mukaan Australian väestöstä vasta noin 24 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, ja alle viisi prosenttia on täysin rokotettu.

BBC:n mukaan moni epäröi Astra Zenecan rokotteen ottamista siihen yhdistettyjen harvinaisten, mutta vakavien veritulppatapausten vuoksi.

Australialaista tuli hetkessä hämähäkkikammoisten painajainen – tulvia paenneet hämähäkit peittivät seiteillään lähes koko maaston 0:47
Australialaista tuli hetkessä hämähäkkikammoisten painajainen – tulvia paenneet hämähäkit peittivät seiteillään lähes koko maaston

Lue myös:

    Uusimmat