Koronatilanne on pahentunut Pohjois-Ruotsissa, mutta liikenne rajalla on lähtenyt kasvuun

Kuinka pitkään Suomi–Ruotsi-raja voi pysyä kiinni? Kirjeenvaihtajamme kertoo tuoreimmat tiedot länsinaapurista 8:46
MIten pitkään Suomi–Ruotsi-raja voi pysyä kiinni? Kirjeenvaihtajamme kertoi tiedot länsinaapurista viime kuun lopulla.

Liikenne Ruotsin rajalla pohjoisessa on lähtenyt kasvuun. Asiasta kertoo komentajakapteeni Mikko Hirvi Rajavartiolaitoksen tilannekeskuksesta.

Hänen mukaansa liikenne Tornion ja Haaparannan välillä on lisääntynyt kesäkuun puolivälistä lähtien 28 prosenttia. Normaalitilanteesta ollaan kuitenkin kaukana.

– Esimerkiksi Tornion rajanylitykset ovat vain puolet siitä, mitä ne ovat normaalisti. Pohjoisempana on vielä hiljaisempaa, Mikko Hirvi kertoo.

Ruotsin rajalla ovat voimassa tiukat matkustusrajoitukset maan koronatilanteen vuoksi. Viime viikkoina koronatilanne on pahentunut erityisesti Pohjois-Ruotsissa.

Huomenna päätetään matkustusrajoituksista

Muita Pohjoismaita ja Baltian maita koskeneet matkustusrajoitukset purettiin kesäkuun 15. päivä.

Hallituksen on määrä päättää huomenna keskiviikkona matkustusrajoitusten purusta useisiin muihin maihin. Ruotsin ei odoteta olevan listalla.

Rajavartiolaitoksella ei ole antaa tietoa matkustajaliikenteen kehityksestä muihin Pohjoismaihin ja Baltian maihin rajoitusten purun jälkeen, koska Rajavartiolaitos ei valvo Schengen-maiden välistä sisärajaliikennettä.

– Meillä ei ole tilannekuvaa siitä, miten paljon ihmiset siellä matkustavat, Hirvi sanoo.

Tallinnan-laivoilla matkustajamäärä puolet vuoden takaisesta

Helsingin Sataman mukaan Tallinnan-reitillä matkasi maanantaina 25  000 ihmistä. Vuosi sitten matkustajia oli reitillä 54  000. Kesäkuun alkupuolella päivittäiset matkustajamäärät laskettiin tuhansissa.

Tilastokeskus kertoo, että matkustajaliikenne Suomen satamissa jäi toukokuussa kahdeksaan prosenttiin vuoden takaisesta.

Lentoliikenteessä on ollut hiljaista rajoitusten purusta huolimatta, selviää lentokenttäoperaattori Finavian tilastoista. Viroon suuntautuvassa lentoliikenteessä matkustajamäärä supistui kesäkuussa 90,5 prosenttia vuoden takaisesta. Toukokuussa pudotusta tuli 93,5 prosenttia.Norjaan ja Tanskaan suuntautuvilla reiteillä matkustajien määrä väheni kesäkuussa vajaat 96 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat