Koronatestiin pääsyä pitää HUS-alueella odottaa jopa 2–3 päivää – testaajien sairastumiset lisäävät ongelmia

Tiukat rajoitukset käyttöön Uudellamaalla – MTV vieraili ruuhkautuneella testauspisteellä 3:33
Katso MTV Uutiset Liven raportti ruuhkautuneelta koronatestipaikalta Helsingissä.

Heikentynyt koronatilanne on saanut suomalaiset hakeutumaan sankoin joukoin koronatesteihin, mikä on ruuhkauttanut testauspisteet monin paikoin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri joutui tänään myös muistuttamaan ihmisiä, että päivystykseen ei tule hakeutua koronatestin toivossa, jos oireet eivät vaadi välitöntä hoitoa. Lieväoireisten ihmisten määrä päivystyksissä on johtanut myös päivystysten ruuhkautumiseen.

HUS painottaa, että koronatestiin pääsee vain ajan varaamalla – mitä tosin tällä hetkellä pitää joutua odottamaan vähintään seuraavaan päivään. MTV Uutisten HUSista saaman tiedon mukaan odotus voi paikoin kestää jopa 2–3 päivää.

Messukeskuksessa tunnin jono

MTV Uutiset vieraili Messukeskuksen koronatestauspisteellä, jossa ajan varanneetkin joutuvat tällä hetkellä varautumaan tunnin jonotukseen.

– Testauskysyntä on noussut voimakkaasti erityisesti viime päivien aikana, kertoo yksikönjohtaja Taru Mäki Mehiläisestä.

– Jokaisella testausasemalla on tällä hetkellä kovat ruuhkat ja pidentyneet testausajat.

Hän kertoo, että testaajien määrää on nostettu mahdollisimman paljon, mutta testaushenkilökunta sairastaa liikkeellä olevia hengitystieinfektioita yhtä lailla kuin muutkin.

Ruuhkat pahenemaan päin

Tulevat joulun pyhät eivät muuta koronatestauspaikkojen toimintaa. Esimerkiksi Messukeskus on auki läpi viikonlopun ja päiväsaikaan testauskapasiteettia pyritään myös nostamaan.

Tulevina päivinä testattavien määrän ennakoidaan yhä nousevan. Tähän pyritään myös vastaamaan.

– Lisätään tarjontaa niin paljon kuin vain pystytään. Mennään päivä kerrallaan sen suhteen, että akuutteja sairauspoissaoloja on henkilökunnan piirissä. Henkilöstöresursseja pidetään yllä ja pyritään ylläpitämään, jotta saadaan vastattua tähän kysyntään myös joulun pyhinä, Mäki kertoo.

Artikkelia muokattu 23.12.2021 kello 19.17: Korjattu haastateltavan titteli oikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat