Husin apulaisylilääkäri varoittaa jopa neloisepidemiasta

Tulisiko flunssakauden aikana käyttää jälleen kasvomaskia? Asiantuntija vastaa 0:59
Tulisiko flunssakauden aikana käyttää jälleen kasvomaskia? Asiantuntija vastaa.

Syksy ja talvi ovat tautien sesonkiaikaa. Hurjimmassa skenaariossa Suomessa voisi kiertää jopa neljä tautia yhtä aikaa. Vaaniiko kolmois- tai jopa neloisepidemia nurkan takana?

Husin infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen varoittaa, että Suomessa saattaa kiertää tulevana talvena jopa kolme tartuntatautia yhtä aikaa. Koronaepidemia onkin jo alkanut koko Suomessa.

– Influenssan ja rs-viruksen aiheuttama epidemia ei ole vielä Suomessa alkanut, mutta niidenkin odotetaan alkavan 1–2 kuukauden sisällä. Voidaan puhua itse asiassa melkein neloisepidemiasta, koska influenssaan ja rs-virukseen liittyy jälkitautina pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume, joka tulee varsin rutiinisti, Ruotsalainen kertoo Huomenta Suomessa.

Ruotsalainen painottaa, että kaikista taudinaiheuttajista voi koitua vakava tauti, joten riskiryhmäläisten olisi hyvä suojautua rokotteilla. Hän muistuttaa, että taudilta suojautuminen vähentää myös terveydenhuollon kuormitusta sekä poissaoloja töistä ja kouluista. 

Voiko kaikki taudit saada samalla kertaa?

Voiko kaikki kolme tautia sitten saada yhtä aikaa?

– Se olisikin aika epäonninen tapaus, en muista kuulleeni tällaista, toteaa infektiotautien torjunnan ja rokotusten päällikkö Anna Katz THL:stä.

Periaatteessa kaikki taudit voisi kuitenkin saada peräkkäin, sillä yhden taudin sairastaminen ei suojaa toiselta. 

Siispä tautien kiertäessä vanhat hyvät keinot on syytä ottaa taas käyttöön: sairaana tulisi jäädä kotiin ja hyvällä käsihygienialla voi osaltaan vähentää riskiä sairastua. 

– Kun on sairas, tulee jäädä kotiin. Se on sääntö numero yksi. Kummatkin, sekä influenssa sekä korona, tarttuvat ennen kuin on kunnolla oireinen. Tulisi jäädä heti ensioireista kotiin eikä lähteä ihmisten ilmoille. Yhtä lailla lapsia ei tulisi silloin laittaa kouluun tai päiväkotiin. 

Entä kasvomaskit? Katso yllä olevalta videolta, mitä asiantuntijat ajattelevat niiden tarpeellisuudesta flunssakauden aikana.

Artikkelia muokattu 1. marraskuuta 2023 kello 12.08: Korjattu kirjoitusvirhe leipätekstistä.

Lue myös:

    Uusimmat