Koronatartuntojen määrän lasku on pysähtynyt – HUSin johtajaylilääkäri on huolissaan alkavan kesän tilanteesta

3:40
Koronatartuntamäärien lasku pysähtyi muutamia päiviä sitten – HUSin johtajaylilääkäri kertoo tilanteen vaikutuksista kesään.

Koronavirustartuntojen määrän lasku on pysähtynyt. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi pelkää sen olevan huono merkki kesän kannalta.

– Se herättää tietenkin huolta, että hyvinkin rivakka tartuntamäärien lasku on pysähtynyt muutama päivä sitten. Kaikista koronanäytteistä positiivia on nyt puolestaan 1,6 prosenttia, ja lukema on vähän nousussa. Eli kyllä tässä sellaisia heikkoja, huolestuttavia signaaleja on, Markku Mäkijärvi toteaa.

Mäkijärven mukaan nyt havaitut merkit voivat olla uhka kesän exit-suunnitelman kannalta.

– Vuosi sitten saimme voimakkailla rajoituksilla ja valmiuslailla epidemian lähes sammumaan ja kesään lähdettiin hyvästä tilanteesta. Nyt kesään lähdetään kohtalaisen aktiivisesta epidemiavaiheesta, ja liikkuminen, matkustelu ja muut tartuntoja mahdollisesti aiheuttavat aktiviteetit ovat yhä lisääntymässä. 

Lämmin sää sai ihmiset unohtamaan rajoitukset

Mäkijärvi arvioi, että ihmiset ovat sään lämmettyä alkaneet unohtaa rajoitusten olemassaolon.

– Kun sulkutila loppui, säät lämpenivät ja aurinko alkoi paistaa, koronarajoituksiin väsyneet ihmiset alkoivat uskoa siihen, että tauti on aika pitkälle selätetty rokotusten ja muidenkin avulla. Siksi rajoituksia ei ole noudettu ehkä ihan niin hyvin kuin tähän asti.

– Myös kasvomaskeja näkee vähemmän. Sekin kertoo jotain tilanteeseen suhtautumisesta. 

Vapun juhlinta aiheutti Mäkijärven mukaan useita isoja ja pieniä tartuntaketjuja.

– Piikki ei ollut raju, mutta jos ajatellaan, mitä nykyisten tartuntalukujen taustalla on, siellä on useampia vapun tienoilla alkaneita tartuntaketjuja, valitettavasti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja