Koronarokotetodistusten valmistelu on käynnissä – tavoitteena on, että todistukset ovat suomalaisilla toukokuussa

Seuraa suorana: Hallitus neuvottelee Säätytalolla – käsittelyssä rokotustodistukset ja koronatilanne 1:00:10
Seuraa suorana: Hallitus neuvottelee Säätytalolla – käsittelyssä rokotustodistukset ja koronatilanne.

Hallitus keskustelee tänään neuvotteluissaan muun muassa rokotustodistuksista. Tavoitteena on ottaa todistukset käyttöön toukokuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan kansallisen koronarokotetodistusmallin käyttöönottoa.

Kukin rokotettu voisi tulostaa todistuksen Omakanta-palvelusta.

Johtaja Minna Saarion mukaan tämänhetkisenä tavoitteena on, että todistukset ovat käytössä toukokuussa 2021. Tekninen toteutus pyritään saamaan aikaan jo alkukevään aikana.

– Varauksena on todettava, että tietojärjestelmähankkeisiin sisältyy aina riski ennakoimattomille muutoksille, Saario huomauttaa sähköpostitse.

Todistusta voisi näyttää myös digitaalisesti.

Kaikki suomalaiset eivät pysty käyttämään Omakanta-palvelua, joten todistuksen voisi lisäksi pyytää rokotuksen antaneelta organisaatiolta.

Kesä ei ehkä tänä vuonna tuo samanlaista koronahelpotusta kuin viimeksi – rokotustahti ratkaisee paljon. Katso video: 

Kesä ei ehkä tänä vuonna tuo samanlaista koronahelpotusta kuin viimeksi – rokotustahti ratkaisee paljon 2:55

Suomi mukana yhteistyössä

Toistaiseksi rokotetodistuksen käyttötarkoituksista ei ole tehty päätöksiä. Myöskään EU-tasolla ei Saarion mukaan ole yksimielisyyttä siitä, voisiko todistusta vaatia vaikkapa maasta toiseen matkustajilta.

Suomi on kuitenkin mukana kansainvälisessä yhteistyössä siltä varalta, että koronarokotetodistuksia aletaan ulkomailla edellyttää.

– Hankkeessa varmistetaan, että henkilö voi käyttää Omakanta-palvelusta saatavaa todistustaan muissa maissa mahdollisesti edellytettävänä todistuksena, Saario kertoo.

Julkisessa keskustelussa on arvioitu, että todistukset voisivat mahdollistaa erilaisiin tapahtumiin osallistumisen. Lentoyhtiöt ja muut matkailutoimijat toivovat todistusten helpottavan matkustamista. 

Nykytiedon mukaan koronarokotteet estävät vakavan tautimuodon ilmenemisen, mutteivät välttämättä koronan tartuttamista eteenpäin.

Tämä on Saarion mukaan keskeinen peruste sille, miksi "todistuksia koskeville velvoitteille" ei nähdä tällä hetkellä perusteita.

Tänään 385 tartuntaa

Hallitus käsittelee tänään neuvotteluissaan rokotetodistuksen lisäksi tartuntatautilain muutosten vaikutusta hybridistrategiaan.

Eduskunnasta valmistuva lakimuutos antaa alueellisille viranomaisille lisää valtuuksia rajoittaa muun muassa yksityisten elinkeinonharjoittajien toimintoja tautitilanteen eri vaiheissa

Lisäksi hallitus saa tuttuun tapaan THL:n asiantuntijoiden katsauksen tautitilanteeseen.

Suomessa on THL:n mukaan raportoitu 385 uutta koronatartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 263, mikä on 201 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat