Koronapandemia on siirtänyt vaaleja eri puolilla maailmaa, mutta on niitä myös pidetty ajallaan – katso miten on mennyt

Suomi ei ole ainoa valtio, missä koronaviruspandemia on siirrättänyt vaaleja. Eri tason vaaleja kunnista presidenttiin järjestetään maailmalla jatkuvasti. Monet niistä on pidetty, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa marraskuussa, tai aluevaalit Kataloniassa viime kuussa. Vähintään kymmeniä vaaleja lykättiin tai on lykätty.  

Pandemia pakotti useisiin vaalien siirtoihin Euroopassa.

Esimerkiksi Italia, Puola ja Saksa, Uusi-Seelanti ovat lykänneet

Esimerkiksi epidemian pahoin runtelemassa Italiassa lykättiin kansanäänestys parlamentin koon pienentämisestä viime maaliskuulta syyskuulle. Myös useita paikallisvaaleja siirrettiin, listaa Ruotsissa päämajaansa pitävä, demokraattisia instituutioita tuleva järjestö Idea.

Puolassa lykättiin presidentinvaaleja toukokuulta kesä- ja heinäkuulle, Saksassa Hessenin ja Saksin osavaltiossa vaaleja siirrettiin, Hessenissä äänestetään tässä kuussa.  

Aasiassa ja Oseaniassa esimeriksi koronaepidemian hyvin hoitava Uusi-Seelanti siirsi parlamenttivaalinsa noin kuukaudella syyskuulta lokakuulle.

Sri Lanka siirsi samat vaalit huhtikuulta elokuulle, ja Hongkongissa viranomaiset lykkäsivät vuodella lainsäädäntöneuvostonsa vaaleja vuodelle ensi syyskuuhun. Koronaviruksen varjossa tapahtuneeseen siirtämiseen liittyy Hongkongissa aimo annos politiikkaa, sillä Pekingin-mielisten uskottiin kärsivän niissä murskatappion.

USA:ssa vaalit pidettiin

Mutta Idea-järjestön sivuilla näkee, että on niitä vaaleja myös pidetty.

Yhdysvalloissa äänestettiin marraskuussa paitsi presidentistä, myös kolmasosa kongressista ja koko edustajainhuone uusiksi. Sen sijaan esivaaleja ja joitakin paikallisvaaleja lykättiin useissa osavaltioissa viime keväästä myöhemmäksi.

Portugalissa äänestettiin tämän vuoden tammikuussa presidentistä, Valko-Venäjällä viime elokuussa presidentti Aljaksandr Lukashenka järjesti itselleen jatkoaikaa presidentinvaaleissa, Mongoliassa oli kesäkuussa parlamenttivaalit.

Tässä kuussa vaalit on tarkoitus pitää muun muassa Israelissa (parlamentti), Hollannissa (alahuoneen vaalit) ja Bulgariassa (parlamentti).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja