Mistä influenssan tai koronan tunnistaa? Yksi silmiinpistävä merkki yli muiden

Mistä influenssan tunnistaa? Ylilääkäri vastaa 0:50
Katso videolta Järvisen vinkit siihen, miten eri tauteja voi yrittää itse erottaa.

Suomessa jyllää nyt lukuisia viruksia, jotka vievät ihmisiä vuodelepoon. Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan eri tautien oireita on vaikeaa tunnistaa.

Iskikö korona, influenssa vai normiflunssa? Mistä sen voi tunnistaa?

– Ei oireista voi itse tietää, kun ei voi oikein lääkärikään. Lantinheittokin on tarkempaa kuin lääkärin arvaus, ylilääkäri ja linjajohtaja Asko Järvinen aloittaa.

Taudinaiheuttajia on paljon ja taudinkuvat vaihtelevat yksilöllisesti paljonkin. Influenssassa on Järvisen mukaan kuitenkin yksi tyypillisesti toistuva seikka.

– Jos lähes tietyllä kellonlyömällä voi sanoa, että tuolloin sairastuin, tulee kovat vilunväreet ja kuumeen alku, niin silloin influenssa on aika todennäköinen, Järvinen kertoo.

"Vaikea korona kadonnut tauti"

Samanlaista taudinkuvaa, eli äkillisesti alkavaa korkeaa kuumetta, on kuitenkin osalle tullut myös koronaviruksesta. Menneen syksyn aikana silmiinpistävä koronan oire onkin Järvisen mukaan ollut korkea kuume, myös vanhuksilla, joilla kuume nousee harvemmin.

Toisaalta hajuaistin ja makuaistin häiriöistä ei ole raportoitu juurikaan, eli ne näyttävät vähentyneen.

Koronaviruksen oirekuva on edelleen hyvin lavea. Vaikeimmista oireista kärsitään Järvisen mukaan kuitenkin enää ani harvoin.

– Hengitysvajaukseen johtavia taudinkuvia ei ole enää kuin ihan yksittäisiä. Vaikea korona on käytännössä lähes kadonnut tauti.

Ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä vastasi katsojien kysymyksiin MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä keskiviikkona 3.1. Katso koko lähetys tästä!

Ryöpsähtääkö tautiaalto pyhien jälkeen? Ylilääkäri Asko Järvinen vastaa katsojien kysymyksiin nyt jylläävistä taudeista ja oireista 22:31

Lue myös:

    Uusimmat