Korona syö myös lääkeyhtiön tulosta, rajoitukset vähentävät tautien esiintymistä – Orionin liikevoitto laskussa

Monista eri lääkkeistä on huutava pula – miksi lääkepulaa ei saada kuriin? 10:37
Katso arkistovideo: Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin vuoden alussa lääkepulasta.

Lääkeyhtiö Orionin tulos on odotusten mukaisesti laskussa viime vuoteen verrattuna. Yhtenä poikkeuksellisena syynä laskuun on koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset.

Orionin tänään julkistetun puolivuosikatsauksen mukaan tammi–kesäkuun liikevaihto oli tänä vuonna 524 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavana aikana oli 48 miljoonaa euroa enemmän.

Myös liikevoitto laski kymmenillä miljoonilla euroilla. Voittoa kertyi nyt 146 miljoonaa euroa, kun viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla voittoa kertyi 181 miljoonaa euroa.

Yhtenä poikkeuksellisena syynä laskuun on koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset.

– Joidenkin tuoteryhmien kysyntä on ollut selvästi tavanomaista heikompaa, koska covid-19-pandemiaan liittyvien rajoitusten vuoksi kausiluontoisten tautien esiintyvyys on ollut normaalia vähäisempää ja käynnit lääkärien vastaanotoilla ovat vähentyneet, Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen kertoo tulosraportissa.

Koronapandemia ja -rajoitukset eivät kuitenkaan ole ainoa syy Orionin liikevaihdon pienenemiseen.

– Liikevaihdon ja liikevoiton odotettua laskua selittävät pääosin vertailukautta selvästi pienemmät etappimaksut, tuotesuojan päättymisestä johtuva Dexdor- ja Simdax-lääkkeiden myynnin lasku sekä eläinlääkkeiden merkittävän jakelusopimuksen päättyminen viime vuoteen, Lappalainen kirjoittaa.

Odotuksissa on, että Orionin tulokset paranevat tulevina vuosina, mutta tänä vuonna liikevaihdon ja -voiton odotetaan jäävän viime vuodesta myös koko vuoden osalta.

Uusia tuotteita putkessa

Tulosparannuksia odotetaan tulevina vuosina myös uusista tuotteista.

– Saimme katsauskaudella positiivisia uutisia tutkimus- ja kehityshankkeistamme, kun Orionin kehittämistä eläinlääkkeistä Tessie sai myyntilupasuosituksen Euroopan lääkeviraston EMA:n eläinlääkekomitealta ja Bonqat puolestaan sai Euroopan komissiolta myyntiluvan katsauskauden jälkeen, Lappalainen kertoo.

Orionin palveluksessa on yhteensä yli 3 400 henkilöä, joista Suomessa töitä tekee noin 2 700 henkilöä.

Helsingin pörssissä Orionin A- ja B-osakkeet olivat iltapäivällä reilusti yli kahden prosentin laskussa.

Lue myös:

    Uusimmat