Korona levisi naistenpäivän konsertissa: Edellisenä päivänä samalla Musiikkitalon lavalla esiintyi Eurooppaa laajalti kiertänyt orkesteri – käyttivät samoja takatiloja

1:01
Yksi Musiikkitalon naistenpäivän konsertissa koronavirustartunnan saaneista oli yleisössä ollut, presidentti Martti Ahtisaaren puoliso Eeva Ahtisaari, 83.

MTV Uutiset kertoi torstaina, että Helsingin Musiikkitalossa naistenpäivänä 8. maaliskuuta järjestetyn juhlakonsertin esiintyjät, yleisö ja henkilöstö ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Samaisella lavalla esiintyi vain vuorokautta aiemmin Italiaa ja muuta Eurooppaa kiertänyt kansainvälinen filharmoninen K&K -orkesteri. Esiintyjät käyttivät samoja pukeutumistiloja.

Orkesterin kiertuereitti on kulkenut myös koronaviruksen pahoin runtelemaa Italiaa pitkin – tämä tosin on tapahtunut jo tammikuussa.

Lisäksi orkesteri on joulukuussa alkaneella kiertueellaan esiintynyt esimerkiksi Saksassa, Itävallassa, Englannissa ja Norjassa. Tämän päätteeksi 7. maaliskuuta orkesteri on saapunut Helsingin Musiikkitaloon.

– En ole kuullut koronatapauksista mihinkään muuhun konserttiin kuin tähän naistenpäivän konserttiin liittyen, sanoo Musiikkitalon myynti- ja markkinointipäällikkö Juha Paaso MTV Uutisille.

Naistenpäivän alla hallitus ei ollut vielä antanut valmiuslakiin pohjautuvia ohjeistuksiaan.

Viruksen leviämisestä kaikui uutisia maailmalta, mutta Suomessa tilanteeseen ei vielä oltu varauduttu kovinkaan järein toimenpitein. Konserttipaikat olivat normaalisti auki, eikä kokoontumisia rajoitettu.

– Olemme toimineet täysin viranomaisohjeiden mukaan, Paaso sanoo.

"Hyvä syy perua olisi ollut viranomaisten ohjeet"

Koronan tuloa Suomeen uumoiltiin jonkin verran, mutta sitä ei koettu vielä uhkana.

– Vaikka se (korona) ajatuksena tulisikin mieleen, niin talomme toimintatapa on pitkälti sellainen, että tämäkään konsertti ei ollut meidän järjestämä. Siinä oli ulkopuolinen Da Capo -niminen saksalainen järjestäjä. Meillä ei ole mahdollisuutta niitä perua muuta kuin hyvästä syystä. Hyvä syy olisi siis viranomaisten ohjeet. Tällä toimintatavalla olemme toimineet niin kuin kaikki muutkin kulttuuritalot tässä maassa, Paaso toteaa.

Paaso kertoo, että Musiikkitalon saleja vuokrataan paljon ulkopuolisille konsertin järjestäjille.

–  He ovat konserteista vastuullisia järjestäjiä ja me vain vuokraamme heille tilat, Paaso täsmentää.

Hygieniaa oli tehostettu

Musiikkitalossa ryhdyttiin antamaan hygieniaohjeistusta Paason mukaan tammikuun alusta alkaen.  

– Jo pidemmän aikaa on ohjeistettu käsien pesuun ja käsidesiä siellä on ollut niin yleisön tiloissa kuin henkilökunnankin tiloissa. Olemme vahvasti varautuneet siis jo alusta alkaen, mutta konsertteja ei ole peruttu muutoin kuin viranomaisten ohjeiden mukaan.

Taloon saapuvat ulkomaiset orkesterit käyttävät luonnollisesti samoja pukuhuoneita kuin suomalaisetkin orkesterit.  

– Toki käyttävät samoja takatiloja, eihän meillä tietenkään ole eri orkestereille eri tiloja antaa, Paaso sanoo.

– Tartuntamahdollisuudesta en osaa sanoa, koska en ole terveydenhuollon ammattilainen. En tiedä, kuinka pitkään se (koronavirus) pinnoilla säilyy. Meillä on hyvin paljon pukuhuoneita, enkä osaa tarkemmin sanoa, ketä on minäkin päivänä mihinkin pukuhuoneeseen asetettu. 

– Kosketuspintoja pyyhittiin kyllä jo silloin naistenpäivän aikaan tarkemmin.

Tällä hetkellä Musiikkitalo on suljettu hallituksen ohjeiden mukaisesti 13. huhtikuuta. asti. Suljettuna aikana Musiikkitalossa on Paason mukaan suoritettu tehostettua siivousta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja