Korkokengistä pysyviä vaurioita jaloille? Ihanteellisen koron korkeuden ja muotikenkien välillä huima ero

Ei ole mikään ihme, että jalat kipuilevat koko päivän koroilla kävelystä. Fysioterapeutti muistuttaa, että esimerkiksi pohjelihas, polvet ja akillesjänne kärsivät korkeista koroista.

Kolme senttiä. Alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutti Niina Saarman-Bartholdin näkemys ihanteellisesta kengänkoron korkeudesta jää kauas muodinluojien visioiden varjoon.

– Kolmen sentin korko on nilkan asennon ja alaselän ryhdin löytämiseksi ideaali. Korkeampi korko vaikuttaa pohjelihaksen haitallisesti, Saarman-Bartholdi perustelee.

Moni nainen tuntee korkeiden korkojen aiheuttavan pidemmän päälle paineen tunnetta erityisesti päkiän alla. Korkea korko vahingoittaa kuitenkin jalkoja myös laajemmin.

– Viiden, seitsemän sentin koroissa ollaan jo niin ojentuneella nilkalla, että se vaikuttaa polven, lantion ja alaselän asentoon rajustikin. Ehdoton yläraja korolle on 10 senttiä. Niin rajua ojennusta en suosittele missään nimessä päivittäiseen käyttöön.

Esimerkiksi himoitut Jimmy Choon ja Christian Louboutinin korkokengät kohoavat useimmiten 10 senttiin, ja monesti korkeammalle.

Akillesjänne ja pohjelihaksen normaali pituus kuitenkin vaativat, että kantapää osuu lattiaan. Liiallinen koroissa kävely voi pahimmillaan aiheuttaa pohkeen alueen lihasten lyhentymistä. Myös vaivasenluut ja muut vaivat voivat johtua rakenteellisten syiden ohella toiminnallisista syistä – kuten vääränlaisista kengistä.

– Korkealla päkiällä käveleminen on epänormaalia ihmiselle. Pitämällä korot kolmen, korkeintaan viiden sentin välissä ei saa hallaa aikaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat