Korkein oikeus: Venäläinen oppositiopolitiikko voidaan luovuttaa

Venäläinen oppositiopoliitikko Vasili Popov voidaan luovuttaa Venäjälle, toteaa korkein oikeus lausunnossaan. Popovia epäillään petosrikoksesta Venäjällä.  

Oikeuden siteeraamien asiakirjojen mukaan Popovia epäillään siitä, että hän toimi yhdessä toisten henkilöiden kanssa järjestäytyneenä rikollisryhmänä ja hankki erään ryhmään kuuluneen jäseneen nimeen alihintaan oikeuden Petroskoin kaupunkipiirille kuuluneeseen kouluruokailukombinaatin rakennukseen.

Tällä hän aiheutti oikeuden siteeraamien asiakirjojen mukaan yli 42700 000 ruplan vahingon kaupunkipiirille.  

Popov: "Terveys ja henki uhattuna"

Popov on vastustanut luovutusta. Hänen mukaansa syytteen teonkuvaus ei täyttänyt Suomen rikoslaissa petoksen tunnusmerkistöä. Lisäksi Venäjän vankilaolot ovat hänen mukaansa niin heikot, että hän uskoo itsellään olevan syytä pelätä terveytensä ja henkensä puolesta.

Popov on myös pyytänyt suullista käsittelyä Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa asian poliittisten tarkoitusperien selvittämiseksi.  

Korkein oikeus katsoi, että luovuttamispyynnössä ja sen liitteissä kuvattu teko kattoi Suomessa törkeän petoksen tunnusmerkistön. Oikeus lausui myös, että tuomarin vangitsemismääräys sellaisenaan on eurooppalaisen yleissopimuksen mukaan hyväksyttävä peruste luovuttamiselle.  

Vankilaolot Venäjällä ei este luovuttamiselle

Oikeuden mukaan pelkästään Popovin puheiden perusteella ei voida myöskään epäillä häneen kohdistuvan vainoa puoluetaustan vuoksi. Oikeus ei nähnyt myöskään vankilaoloja esteenä luovuttamiselle, vaikka huomioikin joidenkin Venäjän tutkintavankiloiden olojen loukanneen Euroopan ihmisoikeussopimusta EIT:n mukaan.  

Oikeus toteaa, että ei kuitenkaan voida tehdä sellaista yleistä johtopäätöstä, että vankilaolot kaikissa Venäjän vankiloissa loukkaisivat Euroopan ihmisoikeussopimusta.  
Luovutuksesta päättää oikeusministeriö lausunnon perusteella.  

Lue myös:

    Uusimmat