Korkein oikeus ottaa käsittelyyn Hilkka Ahdetta koskevan työsyrjintäjutun

Korkein oikeus (KKO) ottaa käsittelyyn Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n viestintäpäällikkönä toimineen Hilkka Ahteen työsyrjintää koskevan jutun. Oikeus aikoo käsitellä muun muassa sitä, millaiset ovat työsyrjinnän tunnusmerkit.

Helsingin hovioikeus hylkäsi viime marraskuussa AKT:n ex-puheenjohtajan Timo Rädyn syytteen työsyrjinnästä. Hovioikeus katsoi, että Ahteen irtisanominen ei ollut työsyrjintää. Hovioikeuden tuomio oli äänestysratkaisu.

Helsingin käräjäoikeus oli marraskuussa 2015 tuominnut Rädyn työsyrjinnästä sakkoihin. Käräjäoikeus määräsi Rädyn myös maksamaan 1 000 euron korvaukset Ahteelle henkisestä kärsimyksestä.

Ahde irtisanottiin, Räty sai potkut myöhemmin

AKT:n hallitus irtisanoi Ahteen maaliskuussa 2012. Irtisanominen kuitenkin peruttiin nopeasti. Ahteen tehtävänimike vaihdettiin viestintäpäälliköstä yhteyspäälliköksi.

Kesäkuussa 2012 AKT:n valtuusto erotti Rädyn puheenjohtajan tehtävästä.

Ahteen irtisanominen tapahtui samaan aikaan, kun hänen kantelunsa silloisen puheenjohtajan Rädyn käytöksestä oli aluehallintoviraston käsittelyssä.

Sekä hovioikeus että käräjäoikeus olivat samalla kannalla siinä, että Ahteen käsittelypyyntö työsuojeluviranomaisille oli syrjivä irtisanomisperuste. Hovioikeuden mukaan ei kuitenkaan ollut riittävää varmuutta siitä, että juuri se oli irtisanomisen syy.

Työpaikkakiusaaminen toi Rädylle sakot

Räty on aiemmin tuomittu Ahteen kiusaamisesta työpaikalla.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2014 Rädyn 80 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan oli noin 2 000 euroa. Helsingin hovioikeus päätti helmikuussa 2015 pitää tuomion voimassa. Korkein oikeus ei myöntänyt Rädylle valituslupaa tästä tuomiosta.

Oikeus katsoi Rädyn kiusanneen Ahdetta vuosina 2006–2012 ja entistä sihteeriään lyhyempänä aikana. Oikeuden mukaan Räty syyllistyi työturvallisuusrikokseen sekä Ahteen osalta myös pahoinpitelyyn.

AKT sai 20 000 euron yhteisösakon. 

Lue myös:

    Uusimmat