Korkein oikeus käsittelee Hilkka Ahteen työsyrjintäjuttua ensi viikolla

Korkein oikeus (KKO) järjestää suullisen käsittelyn Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n viestintäpäällikkönä toimineen Hilkka Ahteen työsyrjintäjutussa.

Juttua käsitellään KKO:ssa ensi viikon maanantaina. Tuomionsa KKO antaa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Helsingin hovioikeus hylkäsi toissa vuoden marraskuussa AKT:n ex-puheenjohtajan Timo Rädyn syytteen työsyrjinnästä. Hovioikeus katsoi, että Ahteen irtisanominen ei ollut työsyrjintää. Hovioikeuden tuomio oli äänestysratkaisu.

Ahde irtisanottiin, Räty sai potkut myöhemmin

AKT:n hallitus irtisanoi Ahteen maaliskuussa 2012. Irtisanominen kuitenkin peruttiin nopeasti ja Ahteen tehtävänimike vaihdettiin viestintäpäälliköstä yhteyspäälliköksi.

Kesäkuussa 2012 AKT:n valtuusto erotti Rädyn puheenjohtajan tehtävästä.

Ahteen irtisanominen tapahtui samaan aikaan kuin hänen kantelunsa silloisen puheenjohtajan Rädyn käytöksestä oli aluehallintoviraston käsittelyssä.

Marraskuussa 2015 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Rädyn työsyrjinnästä sakkoihin. Käräjäoikeus määräsi Rädyn myös maksamaan tuhannen euron korvaukset Ahteelle henkisestä kärsimyksestä.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus olivat samalla kannalla siinä, että Ahteen käsittelypyyntö työsuojeluviranomaisille oli syrjivä irtisanomisperuste. Hovioikeuden mukaan ei kuitenkaan ollut riittävää varmuutta siitä, että juuri se oli irtisanomisen syy.

Työpaikkakiusaaminen toi Rädylle sakot

Räty on aiemmin tuomittu Ahteen kiusaamisesta työpaikalla.

Tammikuussa 2014 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Rädyn 80 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan oli noin 2 000 euroa. Helsingin hovioikeus päätti helmikuussa 2015 pitää tuomion voimassa. Korkein oikeus ei myöntänyt Rädylle valituslupaa tästä tuomiosta.

Oikeus katsoi Rädyn kiusanneen Ahdetta vuosina 2006–2012 ja entistä sihteeriään lyhyempänä aikana. Oikeuden mukaan Räty syyllistyi työturvallisuusrikokseen sekä Ahteen osalta myös pahoinpitelyyn.

AKT sai 20 000 euron yhteisösakon.

Lue myös:

    Uusimmat