Mainos

Hovioikeus kumosi Rädyn tuomion työsyrjinnästä – Ahteen irtisanominen ei syrjintää

Helsingin hovioikeus kumosi perjantaina AKT:n entisen puheenjohtajan Timo Rädyn tuomion työsyrjinnästä. Sekä Hilkka Ahde että syyttäjä harkitsevat valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta.

Hovioikeuden mukaan viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen irtisanominen ei ollut syrjintää. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Rädyn sakkoihin työsyrjinnästä marraskuussa 2015.

Hovioikeuden tuomio oli äänestysratkaisu.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n hallitus irtisanoi Ahteen maaliskuussa 2012. Irtisanominen kuitenkin peruttiin nopeasti. Ahteen tehtävänimike vaihdettiin viestintäpäälliköstä yhteyspäälliköksi.

Kesäkuussa 2012 AKT:n valtuusto erotti Timo Rädyn puheenjohtajan tehtävästä. 

"Näyttökynnys liian korkealla" 

Ahteen irtisanominen tapahtui samaan aikaan, kun hänen kantelunsa silloisen puheenjohtajan Rädyn käytöksestä oli aluehallintoviraston käsittelyssä.

Hovioikeus totesi kuten käräjäoikeuskin, että Ahteen käsittelypyyntö työsuojeluviranomaisille oli syrjivä irtisanomisperuste. Hovioikeuden mukaan ei kuitenkaan ollut riittävää varmuutta siitä, että juuri se oli irtisanomisen syy.

Hilkka Ahde ei itse kommentoinut hovioikeuden ratkaisua, vaan kehotti kääntymään asianajajansa Mika Kivilahden puoleen. Kivilahti arvostelee vapauttavaa tuomiota.

– Me emme jaa hovioikeuden käsitystä. Näyttökynnys on tuomiossa asetettu liian korkealle, sanoo Kivilahti.

– On mahdollista, että haetaan korkeimmasta oikeudesta valituslupaa, hän jatkaa. 

Räty ei kommentoinut 

Myös jutun syyttäjä Tuire Tamminiemi harkitsee valitusluvan hakemista.

– En osaa ihan tällä hetkellä sanoa, täytyy sulatella asiaa vielä, sanoo Tamminiemi.

Hyvää hovioikeuden tuomiossa on Tamminiemen mukaan se, että keskeiset kiistakysymykset on avattu selkeästi. Hovioikeus kuitenkin punnitsi näyttöä eri tavoin kuin käräjäoikeus.

Timo Räty piti puhelinvastaajaa päällä eikä vastannut STT:n soittopyyntöihin. Hänen asianajajanaan oikeudessa toiminut Heikki Lampela ei kommentoinut hovioikeuden ratkaisua. 

Työpaikkakiusaaminen toi isot sakot 

Räty on jo aiemmin tuomittu Ahteen kiusaamisesta työpaikalla. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2014 Rädyn 80 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan oli noin 2000 euroa. Helsingin hovioikeus päätti helmikuussa 2015 pitää tuomion voimassa.

Oikeus katsoi Rädyn kiusanneen Ahdetta vuosina 2006–2012 ja entistä sihteeriään lyhyempänä aikana. Oikeuden mukaan Räty syyllistyi työturvallisuusrikokseen sekä Ahteen osalta myös pahoinpitelyyn.

Myös kaksi AKT:n luottamushenkilöä tuomittiin sakkoihin. AKT sai 20000 euron yhteisösakon. 

Vuonna 2014 Rädyn syyksi luettiin useita rikoksia kiusaamisjuttuun liittyen. Hänen asianajajansa Heikki Lampela kommentoi silloin Rädyn elämän ja maineen pitkälle tuhoutuneen tapauksen vuoksi, mitä hän piti surullisena. 


Juttua päivitetty 2. marraskuuta kello 13.10: Videolle lisätty selittävä kuvaus, video vuodelta 2014.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.