Korkeasaaren hätäpuhelinpalvelussa otetaan vastaan kymmeniä "ei niin iloisia puheluita" – toimi näin, jos näet luonnonvaraisen eläimen pulassa

MTV:n haastattelu keskeytyi jälleen yhdestä puhelusta – David Israel ei hätkähdä yllätyksistä eikä hätätilanteista 4:03
MTV:n haastattelu keskeytyi jälleen yhdestä puhelusta. David Israel ei hätkähdä yllätyksistä eikä hätätilanteista.

Korkeasaaren Villieläinsairaalassa on toukokuun alusta lähtien toiminut hätäpuhelinpalvelu yhteistyössä Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön kanssa. 

Palvelussa voi kysyä neuvoa ja saada neuvoja puhelimitse, jos törmää kiireellisen avun tarpeessa olevaan luonnonvaraiseen eläimeen. 

Korkeasaaren Villieläinsairaalan hätäpuhelinnumero 040 334 2954 

 – Oikein hyvin on homma lähtenyt käyntiin. Olin itse varautunut olemaan koko kesän puhelimessa. Tämä on selkeästi työ, joka vie energiaa, koska täällä ei koskaan puhuta mistään iloisista aiheista. Se osoittaa, että tälle palvelulle on tarve ja kysyntä, kertoo puhelinpalvelun asiantuntija David Israel Korkeasaaren Villieläinsairaalasta.

Kotikonstein tai ammattilaiset asialle

Jos eläimen kiinniotto ja käsittely onnistuu ”kotikonstein”, pyydetään löytäjää tuomaan potilas Villieläinsairaalaan. Sijainti on Korkeasaaren vanhan karhulinnan kupeessa Palosaarella.

– Kiitos kaikille, jotka ovat potilaan tänne asti tuoneet, kiittelee Israel. 

 Jos tämä ei onnistu, välitetään tehtävä Helsingin alueella eläintenpelastusyksikölle, jolla on ammattitaito ja välineet eläinten kiinnisaamiseksi. 

Puheluita hätänumeroon tulee ympäri Suomen, neuvojen lisäksi niissä on soittajalle antaa avuksi paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen tai muun soveltuvan tahon yhteystiedot.

– En ole joutunut ohjaamaan ketään soittamaan 112een. Sinne soitetaan jos eläin aiheuttaa yleistä tai välitöntä vaaraa ihmiselle. Joskus 112sta on ohjattu soittamaan meille, neuvoo Israel. 

– Poliisille olen ohjannut soittamaan laittomuuksissa, muun muassa lokin pahoinpitelyssä. Olen myös ohjannut ottamaan yhteyttä riistanhoitoyhdistykseen, jos kyseessä on loukkaantunut hirvieläin, selvittää Israel palvelun monipuolisuutta.

Koossa jo reilusti yli 2000 puhelua 

Reilun kahden kuukauden yhteistyön aikana eläinpelastusyksikön kanssa soittoja Villieläinsairaalaan on tullut keskimäärin 40 päivässä.

Katso myös:

Tiesitkö, että kaikki yksinolevat poikaset eivät ole orpoja? Kuraattori Ville Vepsäläisen vihjeet ihmisille 1:40
Tiesitkö, että kaikki yksinolevat poikaset eivät ole orpoja? Kuraattori Ville Vepsäläisen vihjeet ihmisille.


Kesä on vuoden kiireisintä aikaa. Silloin palvelu on kahden puhelinasiantuntijan voimin auki päivittäin toukokuun alusta elokuun loppuun asti kello 8-19. 

Helsingin kaupunki rahoittaa Villieläinsairaalan luonnonvaraisten eläinten hätäpuhelinpalvelua 80 000 eurolla.

Lue myös:

    Uusimmat