Korkeakouluopiskelijat kannattavat ylioppilaskirjoituksista luopumista – SYL tahtoisi tilalle tasotestin: "Lukiosta tulisi yleissivistävämpi"

Korkeakouluopiskelijoiden järjestöt SYL ja SAMOK kannattavat ylioppilaskirjoituksista luopumista. SYL ehdottaa tilalle osaamistasotestiä. Järjestön mukaan se tekisi lukiosta nykyistä yleissivistävämmän.

SAMOK (ammattikorkeakouluopiskelijat):

– SAMOK kannattaa ylioppilaskirjoitusten poistamista. Yo-kirjoitusten poistaminen mahdollistaa lukiossa keskittymisen monipuolisemmin opintoihin ilman, että joutuu valitsemaan kursseja kirjoitusten mukaan jo ensimmäisestä vuodesta alkaen. Tämä mahdollistaa juurikin keskittymisen lukion tarkoitukseen, itse opintoihin ja lukion yleissivistävyyteen, toteaa SAMOKin puheenjohtaja Emmi Lainpelto

 – Myös samalla opiskelijat voivat keskittyä korkeakoulujen valintakokeisiin lukemiseen, jotta opiskelijat eivät tule korkeakouluihin uupuneina kirjoitusten ja valintakoepänttäämisen jälkeen. Kuitenkaan kaikki ylioppilaat eivät kirjoitusten kautta pääse korkeakouluihin vaan hakevat valintakokeiden kautta. 

– Tämä myös asettaa lukiolaiset enemmän samalle viivalle ammatillisten opiskelijoiden kanssa. 

SYL (yliopisto-opiskelijat):

– Meidän mielestä Honkosen ehdotus on kiinnostava uusi ajatus ja olemme ottaneet siihen kannan, että kannatamme ehdotusta. Toki pitää muistaa, että opiskelijavalintoja pitää kehittää tutkimustiedon pohjalta ja linjakkaasti eli vähän aikaa sitten tehtiin yo-kirjoituksiin painottuva malli opiskelijavalinnoissa ja nyt sitten, jos otetaan 180 astetta poispäin, niin minkä viestin se antaa lukiolaisille? Uskaltaako tulevaisuutta suunnitella yhtään sen enempää? Mutta ehdotuksena erittäin hyvä, toteaa SYLin puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev.

SYL on ehdottanut jo muutama vuosi sitten yo-kirjoitusten tilalle osaamistasotestiä. Miten se eroaisi ylioppilaskirjoituksista?

– Se olisi yksi testi, joka mittaa perustaitoja, oppimistaitoja ja tiedon soveltamistaitoja ja sitä voisi järjestää useammin kuin kerran vuodessa.  

Miksi kyseinen testi olisi parempi vaihtoehto kuin ylioppilaskirjoitukset?

– Koulutusvalintoja ei tarvitsisi pohtia lukion ensimmäisellä luokalla, vaan voi yleissivistää ja opiskella mahdollisimman laajasti itseään kiinnostavia aloja eikä miettiä ylioppilaskirjoitusten todistusvalinnassa olevia pisteytyksiä. Lukiosta tulisi yleissivistävämpi, arvioi Kouzmitchev. 

Korkeakouluista vastaava ministeri Petri Honkonen ehdotti keskiviikkona MTV Uutisille, että seuraavalla hallituskaudella pitäisi edetä sitä kohti, että ylioppilaskirjoituksista luovutaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja