Mainos

Korjaava plastiikkakirurgia on jäänyt silikonirintojen varjoon

Plastiikkakirurgiasta puhuttaessa mieleen lipuu usein ensimmäisenä ajatus plastiikkakirurgisista toimenpiteistä, joita tehdään täysin terveen ihmisen kehon korjaamiseksi. Tämän esteettisen plastiikkakirurgian rinnalla plastiikkakirurgit tekevät myös jatkuvasti sairaanhoidollista plastiikkakirurgiaa, jossa kyse on sairauksien tai vammojen kehoon jättämien jälkien korjaamisesta.

Plastiikkakirurgia ei ole yksinomaan terveen vartalon parantelemista, vaan myös sairaanhoidollisella plastiikkakirurgialla on suuri merkitys kirurgian saralla. Sen lisäksi, että suomalaisten haaveita kauniimmasta vartalosta toteutetaan jatkuvasti, toteutetaan myös monia unelmia, joissa tavoitellaan sitä tavallista ulkonäköä, johon oltiin tyytyväisiä esimerkiksi ennen onnettomuutta.

Plastiikkakirurgian kaksi eri puolta

Vaikka plastiikkakirurgia liitetään helposti nimenomaan esteettisiin seikkoihin, painottavat Terveystalon plastiikkakirurgit Tatu Tarkka ja Anna-Liisa Vesala, että sairaanhoidollinen eli korjaava plastiikkakirurgia on äärimmäisen tärkeä osa heidän työtään. Jokainen suomalainen plastiikkakirurgi on koulutettu tarkoin myös korjaavien kirurgisten toimenpiteiden taitajaksi.

Vaikka ajatusta esimerkiksi rintasyövässä toisen rintansa menettäneen tai tulipalossa vartalonsa polttaneen tarpeesta päästä plastiikkakirurgiseen operaatioon on vaikea verrata esimerkiksi rintojen silikoni-implanteista haaveilevaan, ovat nämä molemmat maailmat osa plastiikkakirurgian sektoria. Kirurgien näkökulmasta kyse kahdesta erilaisesta puolesta, joiden elementit vaihtelevat potilaskohtaisesti heidän työssään.


Käytännössä plastiikkakirurgit eivät erottele sairaanhoidollisiin ja esteettisiin toimenpiteisiin jaettuja plastiikkakirurgisia toimenpiteitä, sillä usein leikkauksissa on aineksia alan molemmilta puolilta.

– Sairaanhoidollinen ja esteettinen plastiikkakirurgia tukevat kirurgille toinen toisiaan. Usein näillä ei ole selvää rajaa. Kun hoidetaan sairautta, pidetään myös estetiikka mielessä, Tarkka tähdentää.

Esteettisen ja sairaanhoidollisen plastiikkakirurgian välinen raja on häilyvä

Tietyissä tapauksissa rajanveto sen suhteen, onko kyse esteettisestä vai sairaanhoidollisesta toimenpiteestä, ei ole helppoa. Synnyttäneiden naisten tarve saada venyneet vatsanpeitteensä korjattua kirurgisesti on oiva esimerkki tällaisesta rajatapauksesta. Venynyt vatsanahka ei välttämättä miellytä silmää, mutta pahimmillaan venyneet vatsanpeitteet voivat aiheuttaa pahoja ongelmia esimerkiksi selän kanssa.

– Selkävaivoja voi syntyä, kun vatsan tukikorsetti ei ole kunnossa. Nämä leikkaukset ovat järkeviä esteettisiä toimenpiteitä, joista on paljon iloa, Vesala toteaa.


Myös roikkuvien silmäluomien korjausleikkaukset muistuttavat plastiikkakirurgian kahdesta puolesta: voimakkaasti ilmeeseen vaikuttavat luomet voivat pahimmassa tapauksessa heikentää näkökykyä merkittävästi. Leikkauksen yksinkertainen luonne on nostanut roikkuvien silmäluomien korjausleikkauksien suosiota hurjasti – ja tuloksena on syntynyt monta peilikuvaansa tyytyväistä hahmoa ja liuta väkeä, joiden näkö on parantunut parhaassa tapauksessa hurjastikin.

– Roikkuvien silmäluomien ongelmat korostuvat iän myötä, mutta niiden korjaaminen on suhteellisen pieni leikkaus, Tarkka sanoo.

Vaikka jaottelu esteettisen ja sairaanhoidollisen plastiikkakirugian eroista tuntuu ajatuksena yksinkertaiselta, on jaottelu käytännössä kuin veteen piirretty viiva: plastiikkakirurgin työssä jaottelu hämärtyy miltei kokonaan. Esteettisyys on tärkeää nimittäin kaikenlaisissa plastiikkakirurgisissa toimenpiteissä – niiden luonteesta riippumatta.

Lisää aiheesta:

Uutta ulkonäköä etsimässä? Mitä muutoksia toivoisit ulkonäköösi? Klikkaa tästä ja kirjaa toiveesi, kolmen toive toteutuu – maksutta!


Kuvat:Terveystalo, Shutterstock

Artikkelin tarjoaa:Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat