Konkurssien määrä lähti yllättäen kasvuun ja muutos heijastuu myös Suomeen: "Jotain on vialla"

Maksukyvyttömien yritysten määrä maailmassa kasvaa tänä vuonna kaksi prosenttia, kertoo luottovakuutusyhtiö Atradiuksen uusi talousennuste. Myös Euroopassa maksukyvyttömien yritysten määrä kääntyy kuuden laskuvuoden jälkeen nousuun.

Maksukyvyttömyys johtaa mitä todennäköisimmin konkurssiin.

– Jotain on vialla. Itse asiassa muutos huonompaan alkoi jo viime syksynä, vaikka se ei koko vuoden tilastoissa näkynytkään, sanoo Atradiuksen Suomen maajohtaja Juhani Laitala.

Laitala arvioi, että kehitys on seurausta Kiinan ja Yhdysvaltojen kiristyneistä kauppasuhteista. Myös euroalueen hidastuva talouskasvu heijastuu tavaroiden ja palvelujen kysyntään.

– Varsinkin Saksan vaikeudet heijastuvat koko Eurooppaan, Laitala sanoo.

Saksassa maksukyvyttömien yritysten määrä nousee ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen. Ruotsissa niiden määrän kasvu jatkuu puolestaan kolmatta vuotta peräkkäin.

Tärkeimpien kauppakumppanien talous heijastelee Suomeen

Vaikka Suomen tilanne on parempi ja maksukyvyttömiä yrityksiä on ennusteen mukaan kaksi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, Laitala muistuttaa, että Saksa ja Ruotsi ovat Suomen tärkeimmät kauppakumppanit.

– Etenkin vientiyritysten riskienhallinta korostuu tällaisissa tilanteissa. Yritysten on syytä tarkistaa asiakkaidensa maksutapakäyttäytyminen, periä saatavansa aktiivisesti ja suojata myyntisaatavansa, Laitala sanoo.

Atradius toimii 52 maassa ja yhtiöllä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat