Puhelinvalmistajan Suomen yhtiö konkurssiin – Turingilla kuitenkin yhä villejä tulevaisuuden suunnitelmia

Suomalaisyhtiö Turing Robotic Industries asetettiin viikon aluksi konkurssiin, mutta Turing ja sen takana oleva johtaja Steve Chao suunnittelevat edelleen suuria. Myös toimintaa Suomessa aiotaan jatkaa.

Turingin historia on täynnä suuria lupauksia, mutta vielä yhtään tuotetta se ei ole tuonut laajemmin markkinoille. Viime vuoden aikana näytti jo hetken aikaa lupaavalta, että Turing Phone Appassionato on tulossa myyntiin, mutta näin ei tapahtunutkaan.

Nyt Appassionato on peruttu, ja Turingin katseet suunnattu jälleen kerran eteenpäin. Turing päätyi perumaan puhelimen, koska siitä oli tullut vanhanaikainen. Siitä puuttui etupuolen laajasti kattava näyttö ja järjestelmäpiirinä oli jo vuodelta 2016 periytyvä Qualcomm Snapdragon 821, kohta kaksi sukupolvea vanha piiri huippupuhelimissa.

Turingin nokkamies Chao on kertonut tulevista suunnitelmistaan tällä viikolla Android Authoritylle sekä jo aiemmin myös Salon Seudun Sanomille.

Appassionaton perumisen yhteydessä ilmi on nyt tullut myös yhteistyön päättyminen kiinalaisen TCL:n kanssa. TCL on yritys myös Alcatel- ja BlackBerry-puhelinten takana, ja sen mukaanlähtö toi viime vuonna uskottavuutta Turingillekin. Turingin ja TCL:n yhteistyösopimuksen kerrotaan päättyneen syyskuussa, ja Turing hakee jatkoon tilalle uuden valmistuskumppanin.

Appassionaton markkinoille tuomisesta luovuttiin sen aiheuttamien riskien vuoksi. Vanhentuneella tekniikalla varustettu puhelin ei olisi välttämättä pärjännyt markkinoilla, mutta Turingin olisi pitänyt tilata esimerkiksi Samsungilta vähintään 300 000 OLED-näyttöpaneelia kerralla. Tappiot olisivat voineet olla tuntuvat myynnin epäonnistuessa.

Appassionaton perilliseksi Turing nostaa nyt Appassionato X:n, joka kuvien perusteella kuitenkin vaikuttaisi eroavan liukurakenteelllaan merkittävästi alkuperäisestä Appassionatosta.

Appassionato X:ää luvataan jo tulevaksi kesäksi, ja sen kehitystyötä tehdään sekä Snapdragon 835 että Snapdragon 845 -piirien pohjalle. Näistä valitaan lopulta paremman vakauden ja akunkeston tarjoava ratkaisu.

Turingilla ei ole unohdettu myöskään jo suorastaan hullua Cadenza-puhelinsuunnitelmaa vuodelta 2016. Puhelimeen visioitiin tuolloin kahta järjestelmäpiiriä, 12 gigatavua RAM-muistia sekä 60 megapikselin kamerajärjestelmää.

Mutta samanaikaisesti Turingilla on nyt esitellä suunnitelman tasolla uusikin ”ihmepuhelin”, Turing Keplerian K2-XR. Siinä yhdistyisivät Turingin mukaan mullistava matkapuhelin, reunasta reunaan näytöllä varustettu kannettava tietokone, ammattilaistason kamera, korkean laadun musiikkisoitin, mobiilipelikonsoli ja läpimurron tekevä viestintäväline kaikki yhteen laitteeseen. Eivätkä mainitut tekniset tiedot jää laajemmasta visiosta kunnianhimossaan: kolme OLED-näyttöä, kaksi Snapdragon 845 -piiriä, 16 gigatavua RAM-muistia, 1 teratavu tallennusmuistia, kolme kameraa ja NVIDIA Tegra X1 -grafiikkasuoritin.

Eikä tässäkään vielä kaikki! Keplerian-puhelin nimittäin tulisi omalla Kepler OS -käyttöjärjestelmällä, joka perustuisi FreeBSD:n pohjalle ja jossa olisi panostettu tekoälyyn ja koneoppimiseen. Android-sovellukset laitteessa kuitenkin toimisivat. Jos laitteesta nyt ikinä mitään todellista tulee.

Myös Suomen Saloon on perusteilla uusi Turing-yritys, Turing Robotic Industries Kepler Oy. Salossa on tarkoitus tehdä muun muassa tuotekehitystä. Keplerian-puhelimenkin on muotoillut suomalainen Paavo Pietola.

Salon Seudun Sanomille Chao lupasi Turingin aikovan myös valmistaa Kepler-puhelimet Suomessa.

Aiemman yrityksen myötä pöytä on pyyhitty konkurssilla puhtaaksi. Suunnitelmat ovat yhtä suuret kuin aina ennenkin, toteutuksen osalta ollaan puolestaan jälleen lähtöruudussa. Mutta ainakaan yrityksen puutteesta Turingia ja sitä eteenpäin ajavaa Steve Chaota ei voi syyttää.

Lue myös:

    Uusimmat