Kongressin demokraatit vaativat Valkoiselta talolta tietoja Trumpin vävyn turvaluokituksesta

Yhdysvalloissa paine Valkoista taloa kohtaan lisääntyy presidentin vävyn Jared Kushnerin korkean asteen turvaluokituksen tiimoilta.

Hallituksen toimia valvovan kongressin komitean demokraattipuheenjohtaja Elijah Cummings on vaatinut Valkoiselta talolta asiakirjoja ja haastatteluja liittyen turvaluokituksen myöntämiseen.

Asiasta kertovat muun muassa CNN ja New York Times.

Aihe nousi pinnalle torstaina, kun New York Times kertoi presidentti Donald Trumpin määränneen kansliapäällikkönsä antamaan neuvonantajanaan toimivalle Kushnerille turvaluokituksen, vaikka tiedusteluviranomaiset ja yksi Valkoisen talon lakimiehistä olivat ilmaisseet huolensa asiasta. Viranomaisia huolestutti muun muassa Kushnerin perheen bisneskytkökset ulkovaltoihin.

New York Timesin mukaan Trump määräsi kuitenkin kansliapäällikkö John Kellyä myöntämään Kushnerille luokituksen, joka avaa pääsyn huippusalaiseksi luokiteltuun tietoon. Kelly kirjoitti asiasta rinnakkaisen muistion, jossa kertoi presidentin määräyksestä.

Trump on aiemmin kiistänyt puuttuneensa mitenkään turvaluokituksiin, ja Kushner itse on sanonut lakimiehensä kautta luokituksen hakuprosessiin sujuneen normaalisti.

Vakavia kysymyksiä Kushnerista

Marylandin kongressiedustaja Cummings on tutkinut tammikuusta lähtien Valkoisen talon turvaluokitusprosesseja, mutta Trumpin hallinto ei ole tehnyt yhteistyötä hänen kanssaan. Nyt Cummings tiukensi sävyään.

– Kirjoitan teille nyt viimeistä kertaa pyytääkseni vapaaehtoista yhteistyötänne tässä tutkinnassa. Pyydän, että alatte heti toimittaa asiakirjoja ja järjestää haastatteluja komitean valitsemien todistajien kanssa, Cummings sanoi kirjeessään Valkoiselle talolle.

Hän antoi Valkoiselle talolle maanantaihin asti aikaa suostua yhteistyöhön ennen kuin hän vaatii tietoja oikeusteitse. Cummingsin mukaan New York Timesin uutinen korostaa asian tärkeyttä.

– Jos nämä uutiset pitävät paikkansa, ne nostavat esiin vakavia kysymyksiä siitä, mitä raskauttavaa tietoa virkamiehet saivat Kushnerista, niin että he suosittelivat ettei hänelle anneta pääsyä maamme arkaluontoisimpiin salaisuuksiin.

Samassa komiteassa Cummingsin kanssa istuva demokraattiedustaja Gerry Connolly puolestaan sanoi haluavansa, että ex-kansliapäällikkö Kelly kutsuttaisiin kongressin kuultavaksi Kushner-asiaan liittyen. 

Lue myös:

    Uusimmat