Mainos

Kongossa levottomuuksia presidentinvaalien takia

Presidentinvaalit venyvät toiselle kierrokselle, joka pidetään lokakuun lopulla. Tieto on aiheuttanut levottomuuksia, joissa on kuollut ainakin viisi ihmistä.

Kongon presidentinvaalien kahden kärkiehdokkaan kannattajat ovat jatkaneet taistelujaan pääkaupungissa Kinshasassa. Tulilinjalle on joutunut myös ulkomaisia lähettiläitä.

Yhteenotot alkoivat viikonloppuna, kun vaaliviranomaiset julkistivat vaalien alustavat tulokset. Niiden mukaan lokakuussa järjestetään toinen kierros istuvan presidentin Joseph Kabilan ja haastaja Jean-Pierre Bemban välillä.

Kabilalle uskolliset sotilaat ovat tulittaneet tänään mm. Bemban taloa, jonne oli kokoontunut useita ulkomaiden lähettiläitä. Diplomaattilähteiden mukaan lähettiläät suojautuivat talon turvahuoneeseen. Myös Ruotsin suurlähetystön liepeillä ammuskeltiin.

Viime yön aikana Kinshasan levottomuuksissa sai surmansa ainakin viisi ihmistä, heidän joukossaan japanilaismies.

- Levottomuudet eivät lupaa hyvää toiselle kierrokselle, kommentoi kansainvälisen ICG-tutkimuslaitoksen tutkija Jason Stearns.

Valinta siirtyi toiselle kierrokselle

Presidentinvaalien voittaja ratkeaa vasta toisella kierroksella. Joseph Kabila sai ensimmäisellä kierroksella lähes 45 prosenttia äänistä, kun läpimenoon olisi tarvittu vähintään 50 prosenttia. Hän on ollut vallassa vuodesta 2001.

Kabilan haastajana toisella kierroksella on entinen kapinallisjohtaja Jean-Pierre Bemba, joka sai 20 prosentin saaliin. Kolmanneksi jäi opposition Antoine Gizenga, jota tuki 13 prosenttia äänestäjistä.

Äänioikeutettuja oli 25 miljoonaa, ja äänestysprosentti nousi 70,5:een. Tuloksia odotettiin kolme viikkoa. Ääntenlaskua hidasti se, että Kongo on pinta-alaltaan Länsi-Euroopan kokoinen ja kulkuyhteydet ovat huonot.

Vaalitulokset vahvistaa lopullisesti korkein oikeus. Kongolaiset tekevät valinnan kärkikaksikon välillä 29. lokakuuta.

Annan: Tuloksia kunnioitettava

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehottaa puolueita ja ehdokkaita kunnioittamaan tuloksia. Hän kuvaa vaaleja "historialliseksi virstanpylvääksi" kehityksessä kohti rauhaa.

Vaalien on toivottu toimivan uutena alkuna väkivaltaisuuksien repimässä maassa, jossa ei ole järjestetty vapaita vaaleja yli 40 vuoteen. Kongolaiset äänestivät samalla parlamenttivaaleissa, joiden tulokset selviävät vasta syyskuun alussa.

Äänestys sujui pääasiassa rauhallisesti. Vaaleja oli turvaamassa 17 000 sotilaan vahvuinen rauhanturvaajajoukko, jota on tukenut yli 2 000 eurooppalaista sotilasta. EU:n operaatiossa palvelee myös 14 suomalaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.