"Kone putosi kuin kivi" – Ilmailuun erikoistunut toimittaja uskoo indonesialaiskoneen turman johtuneen äkillisestä rakenteiden hajoamisesta

8:05
Videolla ilmailualaan erikoistunut toimittaja Jyri Raivio kertoo oman arvionsa putoamisen mahdollisista syistä.

Tänään kadonneen indonesialaisen matkustajakoneen uskotaan syöksyneen mereen. MTV Uutiset Liven haastattelema ilmailualaan erikoistunut toimittaja Jyri Raivio uskoo, että turman syynä oli koneeseen tullut äkillinen rakenteellinen vika tai rakenteiden äkillinen hajoaminen esimerkiksi räjähdyksen vuoksi.

– Se ei selvästi ollut enää lennettävissä, koska se putosi niin kuin kivi. Joko se on hajonnut rakenteellisesti tai jostakin muusta syystä, mutta lennettävissä se ei enää ollut, Raivio sanoo.

– Nämä putoamisnopeudet olivat ihan valtavan suuria, hän lisää.

Kone putosi noin kolme kilometriä minuutissa.

– Jotain hirveän dramaattista on varmasti tapahtunut, koska minkäänlaista yhteydenottoa sieltä koneesta ei ole tullut lennonjohtoon päin. Lennonjohto ehti kerran kysyä, mikä oli ongelma, koska kone lähti vähän väärään suuntaan – se ei ihan tarkkaan noudattanut sitä reititystä, joka sille oli annettu.

Pian tämän kysymyksen jälkeen kone lähti putoamaan. Raivio väläyttää myös pommin mahdollisuutta.

– Yksi synkkä mahdollisuus on, että siellä on ollut jokin räjähdys, kuten pommi. Kaikki viittaa siihen, että siellä on ollut suuri rakenteellinen hajoaminen. Tässähän oli silminnäkijöitä, jotka puhuivat kahdesta räjähdyksestä, mutta tällaisissa tapauksissa silminnäkijälausunnot ovat usein erittäin epäluotettavia.

Ravio uskoo turman syyn selviävän, kunhan hylky löytyy.

– Turmapaikalla on hyvin matalia vesiä – ehkäpä vain noin 15-20 metriä. Kyllä ne tallentimet sieltä löytyvät ja niistä löytyy vastaukset siihen, mitä siellä on tapahtunut. Putoamispaikka tiedetään hyvin tarkkaan, koska sitä seurattiin sekä tutkalla että satelliittipaikantimen ja tutkan yhdistelmälaitteella, joka seuraa hyvin tarkkaan, missä kone menee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja