Venäjällä putosi lentokone – asiantuntija listaa todennäköisimmät syyt

Lentokone katosi Venäjän Kaukoidässä, putosi todennäköisesti mereen – kyydissä noin 30 ihmistä 3:45
Katso Pöntisen koko haastattelu videolta.

Venäjällä lentokone, jonka kyydissä oli ainakin 28 ihmistä, on pudonnut. Kone hävisi tutkasta hetki ennen laskeutumista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kone törmäsi kallioon. Kaikki lennolla olleet menehtyivät törmäyksessä.

Käytännössä mahdollisina syinä koneen todennäköiselle tippumiselle ovat olleet lentäjän virhe, sää tai tekninen vika, arvioi johtaja Jari Pöntinen Liikenne- ja viestintävirasto Trafista.

– Valitettavasti yksi kovin yleinen syy on ohjaajien virhe. Esimerkiksi saattaa olla väärä korkeusmittariasetus, jos on korkeaa maastonaluetta eli kone ikään kuin on todellisuudessa eri korkeudella, mitä mittarit näyttävät, Pöntinen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Pöntisen kuvailema tapaus voisi aiheuttaa esimerkiksi törmäyksen vuoreen.

– Toinen on tietenkin sääilmiöt, kuten ukkosrintamat, jotka voisivat vaikuttaa. Kone ei ole vielä ollut kiitoradalla, se on ollut aloittamassa lähestymistä kymmenen kilometrin etäisyydessä, Pöntinen sanoi.

Venäjällä todennäköisesti tippunut kone oli suhteellisen vanha, vuodelta 1983. Pöntisen mukaan se ei merkitse mitään.

– Liikennekoneita ylläpidettäessä huolto-ohjelman mukaan ikä ei sinänsä kerro yhtään mitään. Sen suhteen ei tarvitse epäillä, että olisi jotain lentoturvallisuutta heikentävää.

Suomessa suurilta lento-onnettomuuksilta on vältytty, mutta maailmalla niitä tapahtuu jonkin verran. Trafin asiantuntija on varovainen sanoissaan, kun hän arvioi, miksi Suomessa ei ole sattunut pahoja onnettomuuksia.

– Pitää koputtaa puuta, mutta kyse on kalustosta, suomalaisilla on käytössä modernia kalustoa, kyse on turvallisuuskulttuurista ja ohjaajien koulutuksesta. Suomessa on myös hyvä raportointikulttuuri eli jos jotain tapahtuu, niistä raportoidaan avoimesti. Tapahtumat tutkitaan ja niistä pyritään oppimaan opiksi.

Viimeisenä hän lisää vastuulliset toimijat ja lentotoimintaa tukevat viranomaiset.

Uutistä päivitetty kauttaaltaan 6.7. kello 13.21: Päivitetty Reutersin tuorein tieto, jonka mukaan kone törmäsi kallioon, eikä pudonnut mereen.


Lue myös:

    Uusimmat