Kommentti: Onko prinssi Harry oikeasti näin laskelmoiva – vai todella, todella naiivi?

2:44
Prinssi Harry esitti jälleen kovaa kritiikkiä brittihovia kohtaan – katso videolta, millaisia kommentteja Harry on kuninkaallisuudesta esittänyt

Prinssi Harry on heittänyt kevään mittaan jatkuvasti märkää rättiä brittihovin jäsenten kasvoille kommenteillaan ja haukkunut instituution toimintatapoja, mutta nimesi kuitenkin tyttärensä kuninkaallisen perheensä pään mukaan. Hämmentävät ristiriitaisuudet herättävät kysymyksiä sekä surkua Harrya kohtaan, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Aino Haili.

Brittihoville hyvästit jättänyt prinssi Harry on viime aikoina pistellyt menemään sanojaan säästelemättä, kun hän on sivaltanut brittihovia ja sen jäseniä jatkuvasti kohukommenteillaan. Otetaan ensin nopea katsaus lyhyen aikajanan muodossa siihen, miten Harryn elämä on heittänyt kuperkeikkaa viimeisen parin vuoden aikana.

Toukokuussa 2018 Harry meni naimisiin näyttelijänä työskennelleen Meghan Marklen kanssa, joka sittemmin on tunnettu tittelillä herttuatar Meghan. Vuotta myöhemmin, toukokuussa 2019 pari sai esikoisensa Archien. Hieman yli puoli vuotta esikoisen syntymästä, tammikuussa 2020 herttuapari ilmoitti heittävänsä hyvästit hoville ja saman vuoden maaliskuussa he pistivät suunnitelmansa käytäntöön ja riensivät viimeisen edustustilaisuutensa jälkeen pikimmiten Pohjois-Amerikkaan asumaan.

Noin vuotta myöhemmin maaliskuussa Harry ja Meghan antoivat ensimmäiset kohukommenttinsa brittihovista Oprah Winfreylle koko maailman katseiden alla. Huhtikuussa Harry lensi ensimmäistä kertaa yli vuoteen kohtaamaan perheensä Iso-Britanniaan isoisänsä prinssi Philipin hautajaisiin. Uutisoitiin, että hovissa hierottiin sopua ainakin Harryn ja tämän isoveljen prinssi Williamin välillä.

Toukokuussa Harry haukkui antamassaan haastattelussa isänsä prinssi Charlesin taidot vanhempana ja syytti perheenjäseniään siitä, että Charles kohteli häntä lapsenaan samalla tavalla, kuin Elisabet ja Philip olivat kuningattaren kruununperijää vanhempina aikoinaan kohdelleet.

Sitten tuli kesäkuu, ja Harry ja Meghan saivat toisen lapsensa. Tyttären, jonka he nimesivät Lilibetiksi kunnianosoituksena Harryn isoäitiä kuningatar Elisabetia kohtaan, jonka henkilökohtainen lempinimi on lapsuudesta saakka ollut Lilibet.

Hieman ristiriitaista, eikö?

Ei ole yllättävää, että Harry on päättänyt avautua kuninkaallisesta elämästä, mutta hänen kritiikkinsä laajuus todellakin on.

Alkuvuodesta Oprah Winfreylle antamassaan haastattelussa Harry ja Meghan esittivät yhdessä vihjauksen siitä, että heidän syntymätön esikoisensa olisi joutunut brittihovissa kytevän rasismin kohteeksi. Sittemmin Harry on verrannut elämäänsä hovissa eläintarhaan ja Truman Show -elokuvaan sekä kritisoinut kovin sanoin brittihovin jäsenten tapaa kasvattaa jälkeläisiään.

Skandaalinnälkäiset ympäri maailman odottavat kieli pitkällä, mitä prinssi Harry seuraavaksi paljastaa tai kehen hän hovissa kritiikkinsä kohdistaa. Ja mitä tekee ikänsä lehdistöä ja julkisuutta avoimesti inhonnut Harry? No, keeps on giving, kuten englanniksi sanotaan, eli antaa palaa ja kasvattaa kohua jatkuvasti kommenteillaan, keräten myös alati median kiinnostusta itseään ja perhettään kohtaan.

Ei auta kuin ihmetellä, mitkä ovat Harryn tarkoitusperät. Prinssi on jo usean vuoden ajan peräänkuuluttanut kaipaavansa yksityisyyttä itselleen ja perheelleen ja julistanut pelkäävänsä, että hänen vaimonsa Meghan kokee saman kohtalon, kuin hänen edesmennyt äitinsä Diana: tämä ”ajojahdataan kuoliaaksi” median toimesta, kuten Harry itse on asian ilmaissut.

Ketä siis Harryn paljastukset ja kommentit palvelevat? On sanomattakin selvää, että brittihovi on monella tapaa kivikautinen ja pölyttynyt instituutio, jonka jäsenenä eläminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Kuninkaallinen titteli on kaikkea ennen ollut taakka prinssille, varsinkin kun perheeseen syntynyt Harry ei ole sitä itse omalle kohdalleen voinut valita.

Julkisen lynkkauksen pystyisi ymmärtämään paremmin, mikäli kyseessä olisi ollut esimerkiksi epäoikeudenmukainen työnantaja. Mutta kyseessä on kuitenkin Harryn perhe. Tästä perheestä osa antoi prinssille kuulemma varsin kylmän vastaanoton Philipin huhtikuisissa hautajaisissa, jota lähteiden mukaan Harry itse oli ihmetellyt suuresti, puolestaan järkyttyneenä. On kyllä melko vaikeaa uskoa, että vanhoillisten kuninkaallisten perheenjäsenten reaktiot ovat tulleet yhtään kellekään yllätyksenä. 

Kaukomaille karanneen prinssin toimet olisivat ymmärrettävämpiä myös siinä tapauksessa, jos Harry haluaisi täysin irtisanoutua kuninkaallisen perheensä toiminnasta. Omien sanojensa mukaan hän kuitenkin rakastaa yhä perheenjäseniään ja yrittää ilmeisesti myös hyvitellä toimiaan sekä osoittaa "kunnioitustaan rakastettua isoäitiä kohtaan" nimeämällä tyttärensä perheenpään mukaan, jonka kerrotaan olleen syvästi loukkaantunut Harryn sanoista

Mihin Harry siis tähtää? Voi olla, ettei hän tiedä sitä itsekään. Elämänsä kultaisessa häkissä eläneenä Harry lienee olevan pyörällään päästään uudesta, ainakin näennäisesti rajattomasta vapaudestaan ja on päättänyt ottaa siitä kaiken irti. Kuninkaalliset tapansa mukaan pidättäytyvät yleensä kommentoimasta mitään julkisesti, mutta nyt nämäkään rajoitteet eivät ole Harryn tiellä. Voisi uskoa, että vuosikausien hiljaisuuden jälkeen prinssistä on myös jopa koukuttavaa kokeilla jatkuvasti kepillä jäätä ja katsoa, miten pitkälle voi mennä, ennen kuin lopullinen raja tulee vastaan.

On se raja sitten täysi välirikko perheeseen tai jotain ihan muuta. Se on hänen valintansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja