Mainos

Kommentti: Unohtuneen vangin tapaus on outo ja vakava

Tutkintavangin ei pitäisi unohtua vankilaan. Näin kuitenkin kävi. Kyse on hyvin vakavasta tapauksesta, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

MTV.fi:n Vinkkimiehet-ohjelma kertoi erittäin poikkeuksellisen tarinan tutkintavangista, joka viime vuonna unohtui vankilaan lähes puoleksi vuodeksi.

Poissaolevana vangittu ja siten etsintäkuulutettu mies otettiin toukokuun alussa viikonloppuyönä kiinni Helsingissä ja hänet kuljetettiin Vantaan vankilaan.

Mies ei tiennyt mitä tehdä ja vasta lokakuun lopussa otti yhteyttä uuteen lakimieheen. Kun tämä tiedusteli tilanteesta käräjäoikeudesta, virhe huomattiin.

Tapaus on täysin poikkeuksellinen. Aiemmin on satunnaisesti paljastunut tapauksia, jossa tutkintavankia on pidetty viikko tai muutamia liian pitkään tutkintavankina, kun tuomari ei ole ilmoittanut vapauttamisesta vankilalle.

Selkeä järjestelmävirhe

Kukaan ei varmasti tahallaan jättänyt 33-vuotiasta linnaan, mutta niin kävi. Tapaus vaikuttaa epäonnisten sattumusten summalta, mutta siinä on myös selkeä järjestelmävirhe.

Jutun käsitellyt käräjätuomari Satu Seppänen oli tapauksesta sen verran järkyttynyt, että kirjoitti maaliskuussa 2016 antamaansa tuomioon tapahtumien kulun.

Käräjätuomarikaan ei kuitenkaan tiennyt kaikkea. Vankilasta oli heti tuoreeltaan pyydetty 33-vuotiaan aiempaa vangitsemispäätöstä, muttei samalla kerrottu miehen olevan kiinni. Tämä sähköposti luettiin oikeudessa, mutta sen lähettäjä jäi seuraavana päivänä sairauslomalle.

Lain mukaan miehen poissaolevana tehty vangitseminen olisi pitänyt käsitellä oikeudessa neljän päivän sisällä kiinniotosta. Nyt siihen meni 175 päivää.

Harva tiesi tapauksesta

Kun Vinkkimiehet selvitti asiaa, poliisi ja vankilaviranomaiset olivat edelleen erimielisiä siitä minkä tahon – vankilan vai poliisin – olisi pitänyt ilmoittaa etsintäkuulutetun löytämisestä käräjäoikeudelle. Pakkokeinolaissakaan ei näitä vastuita ole määritelty.

Puolen vuoden laiton vangitseminen on sen verran vakava tapaus, että sen olisi uskonut johtavan perinpohjaisiin selvityksiin siitä, mikä meni pieleen.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka kuitenkin kuuli tapauksesta ensimmäistä kertaa MTV Uutisilta. Helsingin poliisissakin tapaus jäi pienen piirin tietoon. Se paljastui vasta käräjäoikeuden päätöksestä.

Unohdettu vanki -jutun mekanismit tuovat mieleen tyypillisen lento-onnettomuuden. Olosuhteet ja virheet epäonnisesti väärinymmärrysten, vastuujaon puutteiden ja huolimattomuuden takia kasautuvat. Järjestelmä ei huomaa niitä, koska tällaista tapahtumaa on pidetty vankiloissa täysin mahdottomana.

Silti ja siksi se tapahtui. 

Unohdetun vangin tapaus olisi heti tuoreeltaan pitänyt – ja pitää viimeistään nyt – perata kunnolla, jotta sama ei voi toistua.

***

Kommenttia tarkennettu uudella tiedolla 22.4.: Aiemmin tekstissä mainittiin, että vankilasta lähtenyttä sähköpostia olisi ilmeisesti luettu oikeudessa. Rikosseuraamuslaitoksen tietojen mukaan posti oli luettu.

Vinkkimiehet selvittää unohtuneen vangin tapausta uusimmassa jaksossaan. Katso video:


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.